neděle 28. října 2007

Zaklínač: Kapitola 1

Odehrál jsem první kapitolu Zaklínače a jsem nadšený. Děj se rozjížděl nenápadně - měl jsem osvobodit vesnici od přízračných barghestů vedených pekelným psem - Bestií. Postupně jsem si svým řemeslem získával důvěru obyvatel vesnice - pobil jsem utopence u řeky, vyčistil hrobku od ghúlů, zlikvidoval masožravé rostliny na poli místního ochlasty. Jako ve správné detektivce jsem postupně odhaloval jednotlivé informace, které mi objasnily vztahy a minulost vesnice. Vesnici ovládal fanatický velebný pán, který všechny problémy svaloval na místní čarodějku Abigail.
Potěšilo mě, že se hra tváří dospěle. Je možné opíjet se (často nutné) a spát se ženami. V Kaer Morhense se mi povedlo dostat do postele čarodějku Triss Ranuncul. Tady v kapitole 1 to byla servírka Vesna Hood , kterou jsem zachránil před znásilněním a odvedl domů skrz smečky barghestů (její jméno mi přijde jako krásná narážka na Červenou Karkulku), a čarodějka Abigail těsně před koncem první kapitoly.
Vyvrcholení první kapitoly je opravdu pecka. Nejprve náročný boj s členy Salamandry - tajemného hnutí, které stálo za útokem na Kaer Morhen. Vyčištění jejich domu byl první úkol, kdy jsem se neobešel bez urychlujícího elixíru Blizzard. Při boji s pěti protivníky stříkala krev proudem, když jsem s nimi skončil, bylo v domku vymalováno.
Potom boj se Salamandry v hospodě, při kterém jsem zachránil léčitelku Shani. Celkem snadná záležitost.
Pak boj se Salamandry v jeskyni, abych zachránil unesené děti (včetně chlapce Alvina, který má schopnost sloužit jako médium). Před jeskyní jsem našel čarodějku Abigail, která sem utekla před rozzuřeným davem vedeným fanatickým Velebným panem. Bestie je přízrak vyvolaný zločiny, které ve vesnici dříve proběhly. A velká pecka: jednotliví vesničané svádějí své staré viny na Abigail, žádají její upálení. Geralt má možnost ji buď vydat, anebo zachránit. Může si zvolit.
Celá tahle scéna má tak skvěle napsané dialogy, že se z nich ježí chlupy. Geraltova řeč je ostrá jako břitva a kvalitní dabing ji jenom umocňuje.
Rozhodl jsem se Abigail zachránit. Konec konců jsem se s ní předchvílí vyspal, Navíc obvinění vesničanů nevěřím, nejvýše možná jedinému ze tří.
Cestou od jeskyně na nás zaútočila Bestie. Boj s ní byl mimořádně náročný. Zkoušel jsem ho snad desetkrát, než se mi podařilo správně se připravit (elixír Vlaštovky a Blizard, olej proti přízrakům na meči) a všechno ustát. Klíčem bylo napřed pobít všechny barghesty a teprve pak se poprat s Bestií. Bestie anvíc průběžně povolává další barghesty, které jsem musel pobíjet. Bestie má mimořádně protivný útok, při kterém na chvíli paralyzuje a pak vykousává. Nevím, jak se tomu úspěšně bránit. Abigail se ukázala jako mimořádně cenný spojenec, dvakrát během finálního boje mě vyléčila a zasadila Bestii poslední ránu.
Po zabití Bestie se na nás vrhli vesničané vedení Velebným panem. Museli jsme pobít všechny ty, pro které jsem v první kapitole pracoval. Když vyšlo slunce, byla vesnice plná mrtvol. Tomu říkám vpravdě zaklínačovské vyvrcholení.
Před dokončením první kapitoly jsem s Geraltem ještě doělal dva vedlejší zaklínačské úkoly - u mlýna jsem zabil bosse Utopenců, a v kryptě obřího ghúla. Tady snad jen jediná výhrada - v té kryptě jsem předtím byl, do těchto prostor se nedalo projít. Aby se zničehonic, jen podle postupu v úkolech, najednou sama zpřístupnila celá sekce krypty, to podle mě nemá logiku.
Při vstupu do města na mě proradný strážný zavolal ozbrojence a hodili mě do vězení. Právě odtamtud propouštěli Magistra - jednoho ze Salamandrů, který v Kaer Morhen zavraždil mladého zaklínače Lea. Už mám na něj žízeň.