středa 17. října 2007

Medieval 2: zhodnocení

Medieval 2 je skvělá hra. Bitvy jsou excellentní a bezkonkurenčně skvělé. Toto je přesně typ RTS, který mě baví.
Zábavným faktorem je církev, vysloveně mě těšilo pěstovat své biskupy a kardinály, upalovat kacíře a konvertovat národy na katolicismus.
Strategická mapa kopíruje klasický koncept Civilizace, neurazí, je celkem v pohodě. I obléhání mě víceméně bavila, od chvíle, kdy jsem měl solidní katapulty a trebuchety, nemluvě o bombardách v poslední třetině hry.
Jen kdyby trošku líp fungovala diplomacie! Jak rád bych pomáhal svým spojencům a vazalům! Oč lépe má tohle vyřešené Europa Universalis, kde se hraje na spojenecké bloky! Bohužel, tohle zde nefunguje - spojenectví jsou často krátkodobá a účelová, vazalství se vypovídají, zrada je na denním pořádku. V této hře mi zůstal jediný skutečně věrný spojenec - Anglie, kterou jsem nechal v míru koexistovat v Normandii. Všichni ostatní se dříve nebo později obrátili proti mně.
Ještě jednu drobnost bych uvítal: automaticky generovanou kroniku. Jednoduchý záznam po letech - co se stalo, které bitvy kdo vybojoval a s jakým výsledkem, případně kdo se narodil a zemřel. Mám pocit, že přesně tohle uměla Civilizace (a možná dokonce i první Medieval).
Přesto je Medieval 2:Total War opravdu radost hrát. Po všech stránkách mimořádný zážitek.

Žádné komentáře: