neděle 14. září 2008

Spore: Co dál?

Tak jsem zastabilizoval situaci. Uzavřel jsem spojenectví se všemi rasami kolem sebe. Kolonizoval jsem planety, které jsem chtěl, a odkoupil vybrané planety, které drželi moji spojenci. V zásadě bych řekl, že Spore je geniální hra po technické stránce. Ten vesmír žije.
Jako hra má ovšem Spore pár nedostatků. Tady jsou.
  • Sbírání koření je po čase fakt opruz. Proč proboha musím i v pozdějších fázích hry jako otrok objíždět planety a sbírat tam koření, a následně hledat, kde ho nejdráž prodat? Alespoň ten sběr kdyby fungoval nějak automaticky.
  • Boj je celkem těžko ovladatelný. Uměl bych si představit i mnohem zábavnější boj, v tomhle enginu by to nebyl problém.
  • Škoda, že ve vesmírné fázi už nejde jen tak chodit na planetě.
  • Teď, když jsem dosáhl nejvyššího titulu a mám pár desítek planet (kolik jich vlastně je?), co dál? Cestovat do centra Galaxie? Bojovat s Hruboši, kteří mají planet pár stovek?
O těchto nedostatcích už se hodně psalo. Ještě dodám, co se mi na Spore líbilo:
  • Bombardování měst. Připadal jsem si jako velká svině, když si tak visím v atmosféře a posílám na ubohé tvorečky dole pod sebou jednu megabombu za druhou.
  • Diplomacie, která tu docela slušně funguje. Škoda jenom, že ve vesmírné fázi už přátelé nepřinášejí dary, jako tomu bylo v kmenové fázi.
  • Terraforming a osidlování planet. Je moc fajn začít s neobydleným kusem šutru a lávy a proměnit ho v kvetoucí zahradu! Od chvíle, kdy jsem byl vybaven paprsky na změnu teploty a hustoty atmosféry, už to začalo být až moc jednoduché. Škoda jen, že vizuálně to nebylo ani zdaleka tak zábavné jako bombardování meteory nebo sopka, a za efektní nástroje se musí krvavě platit, zatímco paprsky jsou zadarmo.
  • Ten herní prožitek je časem fakt pohoda. Jak byla vesmírná fáze zpočátku docela hustá, tak čím později, tím větší je to veget. O piráty se postará superdělo (nechápu, proč se tomu tak říká, když je to vlastně orbitální bojová družice), koření je hafo, okolní rasy zpacifikovány. Co dělat? Pro radost si zkrášlovat planety a pomaličku se rozrůstat, v klidu si zaválčit s cizí rasou, která v podstatě nemá šanci ...
Nebylo to špatné hraní, vůbec ne. Těch pár večerů za to stálo. Věřím, že Spore u mě na disku vydrží. Nebudu to hrát znovu, to určitě ne. Ale možná budu dál obdělávat svůj kus vesmíru. Jen tak, pro radost.
Možná je to fakt spíš simulátor, než hra.

Žádné komentáře: