středa 8. listopadu 2023

Baldur's Gate 3: Srovnání s jinými peckami

Za poslední rok dva jsem hrál pár desítkových her. Uncharted 4, God of War i Grand Theft Auto V jsou fantasticko hry. Žádná z nich ve mě ale nezanechala tak jednoznačně skvělou emoci a zážitek. Pojďme se nad tím zamyslet.

Cyberpunk 2077 je parádní hra, mám ji moc rád a nejspíš si i zahraji znovu s DLC. Dal jsem jí zcela zaslouženou desítku, ale nelze upřít, že měla donedávna řadu technických nedostatků. Ne tak BG3: za celou dobu mi hra spadla snad dvakrát a nesetkal jsem se s žádnným game-breaking bugem. Je od začátku slušně vyladěná a publikované patche vyřešily všechny problémy. Pouze lapálie s romancí mě trošku zamrzela, ale to je jen drobnost.

Return of the Obra Dinn anebo Satisfactory, kterým jsem také nadělil 10 z 10, jsou skvělé hry ve svém žánru, ale srovnávat se to nedá.


Kingdom Come: Deliverance je parádní hra, ke které mám citový vztah. Nabízí spoustu variability a výborné herní momenty, ale málo platné, tak skvělé postavy a příběh jako BG3 nemá. A konec má vlastně jen jeden.


Je pro mě dost obtížné volit, jestli mám radši třetího Zaklínače, Red Dead Redemption 2 anebo BG3. Každá z těchto pecek pro mě byla přelomová, jedinečná a úžasná. RDR2 je přece jen ve srovnání se Zaklínačem a BG3 víceméně lineární hra. V questech je spousta odboček a cest, ale nakonec se to potká v jednom konci. 


Zaklínač 3 a Baldur's Gate 3 se mezi všemi těmi skvělými hrami přece jen vymykají. Mají famózní příběh a hodně možností, jak to hrát. Geralt ale bude vždycky jenom Geralt, zatímco postavy v BG3 mají  širší pole působnosti.

Taková Shadowheart může být totálně zlá kněžka Shar, anebo totálně světlá kněžka bohyně Selune. Hlavní hrdina může skončit jako loutka Emperora, jako zachránce města, anebo se sám stát Absolute a ovládnout všechny mindflayery. A světe, div se - všechny možnosti jsou dobře propracované a v kontextu herního příběhu dávají dokonalý smysl.


Tohle srovnávání není objektivní, je to čistě o pocitech. V mém Top 3 žebříčku jsou tak BG3, Zaklínač 3, a Red Dead Redemption 2 společně na špici a všechny stejně vysoko.

Žádné komentáře: