středa 27. února 2008

Imperium Romanum: Milé překvapení

Na tuhle hru jsem narazil úplnou náhodou. Nic jsem o ní nevěděl, ze zvědavosti jsem jí zkusil - a ejhle, nečekaná perla! Klasický city builder, kterému se překvapivě podařilo vyhnout se pasti otravného mikromanagementu, který zkazil umělecký dojem Civcity:Rome i Caesara IV.
Hratelnost je jednodušší v tom smyslu, že není třeba řešit distribuci produktů. Co je na jednom tržiští, to je na všech. Tohle byl třeba problém Caesara, ne nepřekonatelný, ale otravný.
Dvě věci tu jsou převratné. Jednak volná kamera, která umožní mnohem bližší zoom než u předchozích her a dopřeje tak pocit "být ve městě". Jednak vynikající provázanost hry s historií, kdy nejen jednotlivé mise, ale i questy v nich jsou provázeny historickými komentáři a odkazy na historické události. Před tím tedy osobně smekám! To mě baví. Toto sepětí s historií měl v sobě třeba Pharaoh, ale už Caesar IV to nemá a nemá.
Do Věčného města se v historické kampani podíváme vícekrát. První mise byla moc fajn, obnovoval jsem město rozbité po svržení krále Tarquinia Superba a dostavoval hradby Servia Tullia.
Oproti Caesarovi tu docela fungují vojáci - sice velmi jednoduše, ale neprudivě a bez chyb.
Toto je moje druhá mise v Capui. Výsledkem bylo už docela pěkné městečko! Jsem čím dál natěšenější.

Žádné komentáře: