sobota 22. září 2007

Bioshock: Hephaestus

Hephaestus je sídlo Andrewa Ryana, pána Rapture. Tady získává geotermální energii z mořského dna a pohání s ní Rapture.
Hephaestus je krásně technokratický, všude strohé kovové materiály, číselníky a části zařízení. Musím říct, že se mi zatím líbil nejvíc ze všech částí Rapture, které znám. Jak po vizuální stránce, tak po stránce hratelnosti - relativně méně boje a o to více úkolů a příběhu.
Vstupní chodba vedoucí k Ryanově kanceláři je vroubena těly předchozích adeptů na vstup. Povzbudivý pohled.
Abych odpojil elektrickou ochranu Ryanovýcgh dveří, musel jsem zničit jádro Hephaestu. Nejprve jsem sestavil bombu.
Pak jsem odpojil část potrubí s magmatem napájejícím jádro.
Nakonec jsem umístil bombu na jádro a odpálil. Cesta k Ryanovi byla volná.
"A man chooses. A slave obeys." Ryan už mě čekal. Začal znepokojivou přednášku o tom, že muž si volí, zatímco otrok poslouchá. Já jsem podle něj otrok, vybavený posthypnotickými instrukcemi plnit rozkazy při vyslovení spouštěcí věty. "Would you please kill Ryan?" Začlo mě lehce mrazit v zádech.
Ryan zemřel jako chlap. Sám mi dal rozkaz, abych jej zabil. Umlátil jsem ho golfovou holí. Do poslední chvíle se mi hrdě díval do očí. A man chooses. A slave obeys.
Atlas si pak převzal Ryanův genetický klíč a přeprogramoval město. Pak se mi vysmál a odhalil, že žádný Atlas nikdy neexistoval, že od začátku je to Fontaine, kdo mě vybavil umělými vzpomínkami a posthypnotickými instrukcemi. Vyslal mě do Rapture jako tajnou zbraň proti Ryanovi. Tak tomu říkám totální dějový zvrat.
Ne že by Ryan byl nějaký andílek. Byl to parchant, génius, idealista, netvor, tvůrce. Tu golfovou hůl v hlavě si jistě zasloužil. Ale největší hajzl je tu někdo jiný.
Little Sisters mi pomohly dostat se pryč. Odvedly mě do své skrýše, kam odcházejí, když je zachráním. Zahřálo mě, když si Little Sisiters spolu povídají: "Who is it?" "He's the man who saved me."
Tohle je samotná doktorka Tennenbaum, která vede tenhle sirotčinec pro Little Sisiters. Pohrabala se mi v hlavě a odpojila slepou poslušnost Fontainovi. Odteďka mě zřejmě bude instruovat a radit ona.
Little Sisters si tu hrají jako děti. Nyní si musím vyčistit mozek a zbavit se všech pozůstatků po Fontainově manipulaci. Od teďka už nebudu slave.

Žádné komentáře: