neděle 24. ledna 2021

Cyberpunk 2077: Dohráno, 10 z 10

Takže jak se na Cyberpunk dívám teď po dohrání?



Kromě neskutečné grafiky, unikátní barevnosti a promakaného města Cyberpunk skvěle umí postavy a jejich vývoj. Každá z postav i protivníků prochází nějakým vývojem. Má své cíle, motivace, problémy a příběh. 


 

A k tomu ta neskutečná variabilita! Až úplně na konec jsem si načetl, že některé postavy mohly přežít a jiné naopak ne- například Goro Takemura. Když se zamyslím nad postavami, Cyberpunk s nimi pracuje ještě líp než Red Dead Redemption 2. Samozřejmě, RDR2 je super hra. Ale je přespříliš fokusovaná na příběh hlavního hrdiny. A ještě tak možná Dutche a Johna Marstona.

Za mě je to prostě super hra s jedinečným příběhem a atmosférou. Dostal jsem, za co jsem si zaplatil. Grafické glitche jsou otravné, ale není jich tolik, kolik se kolem toho nadělá. Game breaking bugy jsem měl slovy DVA: v jednom questu mi V zůstal zaseklý ve „friendly“ módu a odmítal tasit zbraň, ve druhém questu se mi spawnul nepřítel dovnitř zavřeného kontejneru a nešel zabít (což bylo nutné pro splnění). V prvním případě jsem to obešel, ve druhém případě pomohl reload. Nespadlo mi to ani jednou.


Počet glitchů byl celkem srovnatelný s Red Dead Redemption 2 před rokem – ve kterém jsem nejméně jednou propadl podlahou a několikrát jsem viděl vůz s koňmi spawnovat se deset metrů nad zemí. Kingdom Come bylo po vydání mnohem zabugovanější než Cyberpunk (jakkoliv i KCD je skvělá hra). Sám jsem psal na support Warhorse nejmíň tři quest breaking tickety.


Nechci ty chyby omlouvat. Jen se mi zdá, že u velkých her se tomu prostě těžko dá vyhnout. Stává se to u všech her a jen Cyberpunk to teď od veřejnosti nakoupil. Podle mě nezaslouženě. 



Někdo na Internetu psal, že Cyberpunk není RPG, jak CD Project slíbil, ale akční adventura. To mě nutí se nad tím zamyslet. Já bych řekl, že Cyberpunk není o moc akčnější než Witcher. Přijde mi, že je to tak na stejné úrovni. Strašně záleží na tom, jak to hrajete: jestli quest řešíte tím, že tam vletíte a všechno vykydlíte, anebo si s tím pěkně pohrajete a hrajete to s pomocí stealthu a hackování. Já jsem šel tou druhou cestou a ta hra je pak mnohem zábavnější. Vysloveně jsem si užíval, když jsem plnil questy tak, aby mě u toho nikdo neviděl. 


Hackování dělá hodně. Celou hru jsem odehrál s cyberware s maximálním počtem slotů, hackováním kamer, turretů a nepřátel. Pak ke konci jsem si vyzoušel, jak se to hraje s Berserkerem. Byl to úplně jiný zážitek!



Přijde mi, že když Cyberpunk hrajete se střelnými zbraněmi, tak oproti jiným hrám moc nevynikne. Přestřelky jsou OK, ale není to nic super objevného, spousta her to umí líp. Nepřátelé jsou někdy trochu tupí, to musím přiznat. Ta největší zábava ale přijde, když kombinujete. Já jsem kombinoval odstřelovačku a katanu na blízko, občas smart rifle. Brokovnici nebo baseballovou pálku jsem nepoužil snad ani jednou.


 

Další RPG aspekt je možnost řešit questy různě. Někdy bez násilí, někdy si vybrat jednu cestu z několika. Nejvic je tohle patrné na začátku hry a pak ve finále, ale i během celé hry to tam je. No a to finále je prostě neskutečné. Vyzkoušel jsem všechny možnosti – a je to prostě pecka! Každý z nich je jiný a všechny jsou skvělé. Stejně jako to bylo u Witchera.

 

No a tohle všechno dohromady mi přijde, že je RPG hra – spíše než akční hra. Já jsem si na Cyberpunku užival hlavně ten příběh a atmosféru. Když to srovnám s Assassin’s Creed Valhalla, tak tam je příběh o několik levelů slabší a je to hlavně o té akci. Assassin je u mě akční adventura. Cyberpunk ne.

 Cyberpunk je jednoznačně RPG. Spousta věcí tu záleží na tom, jak si postavy vychováte. Umíte hackovat? OK, vyřadíte kamery. Umíte hackovat ještě líp? Vypněte nepříteli ošní implantáty anebo ho přinuťte odpálit granát, co má v kapse. Máte sílu? OK, otveřete si dveře od garáže. Máte nacvičenou techniku? Vylepšíte si zbraň a odjistíte nastraženou minu. Nemáte? Smolík pacholík.

Hlavní kritérium herní kvality je u mě tohle: když je mi líto, že už to musím vypnout. Když cítím prázdnotu poté, co hru dohraju. Když se mi o ní v noci zdá. Když mám potřebu si na blok naflákat desítky screenshotů a popsat tam svůj příběh ve hře. Říká se tomu imerze. Já bych řekl, že tu hru prostě mám rád. Tohle umí jen málo her.


Není co řešit. Za mě jasná 10 z 10.

Žádné komentáře: