pondělí 19. listopadu 2007

Zaklínač: Staré hradiště

Cestou na blata jsem potkal de Aldersberga, velmistra Řádu planoucí růže. Pěkně namyšlený parchant.
V kryptě uprostřed bažin jsem našel Addu proměněnou ve strigu. Měl jsem dvě možnosti: zabít ji, nebo ji podruhé odčarovat. Rozhodl jsem se ji odčarovat. Musel jsem vydržet s ní bojovat až do úsvitu, než dohoří všechny svíce. Nebylo to moc náročné, stačilo obíhat sarkofág a používat znamení Aard.
Zkompletoval jsem všechny části Havranovy zbroje a nechal si ji od kováře vyrobit. Jsem teď fešák.
Je čas vyříkat si to se Salamandrou, jejíž hlavní základna se nachází na Starém hradišti. Cestou jsem potkal de Wetta, který se mě pokusil zastavit. Byl to on, kdo stál za druhým Addiným prokletím. Poslal jsem ho ke všem čertům.
Před vstupem do hradiště na mě čekal Azar a s ním Bílá Rayla, kterou po smrti zotročil a proměnil na nemrtvého mutanta. Musel jsem ji zabít, chudinku.
Staré hradiště bylo plné nejrůznějších mutantů. Salamandra se snažila vypěstovat superválečníky. Málem se jim to povedlo. Nejhorší ze všeho jsou obrnění psi.
Naštěstí jsem se naučil efektivně využivat fatality - srazit nepřítele k zemi pomocí znamení Aard a pak ho efektně sprovodit ze světa. Nevím, proč jsem na to nepřišel dřív, je to moc vydařená záležitost.
Na nádvoří jsem potkal Siegfrieda, který mi pomohl hradiště vyčistit a ukázal mi vchod do podzemí. Tam jsem se probil přes mutanty a nebezpečného Koščeje až k samotnému Azarovi.
Pomohl mi amulet po zaklínači Berengarovi (další z prímových flashbacků), který mě zachránil od Azarova mocného kouzla. Ani jeho další triky mu nebyly nic platná, tentokrát jsem se ho zbavil nadobro.
V magickém zrcadle jsem však spatřil de Aldersberga. To on úkoloval Salamandru i elfy, to on stál za rozpoutání masakru ve Wyzimě. Chtěl si hrát na spasitele, zmetek. Chtěl svrhnout starý řád a nastolit nový. K tomu potřeboval mutanty, čím silnější a krutější, tím lepší.
Siegfried souhlasil, že mi pomůže. Vrátili jsme se do Wyzimy a setkali se s králem Foltestem. Dohodl se s králem Radovidem, že mu dá Addu za ženu. Další pěkný flashback. Potěšilo mě, že jsem Addu v kryptě nezabil a umožnil tak spojenectví obou království.
Probili jsme se hořící Chrámovou čtvrť. V kanálech jsme svedli boj s nebezpečným zeuglem - chobotnicí se spoustou chapadel. Tady se vývojáři snad inspiroval WoW - nešlo nevzpomenout legendárního C'Thuna. I tady se musely napřed pobít chapadla, aby se na chvilku objevil samotný zeugl.