pátek 31. března 2023

Hogwarts Legacy: Dohráno, 9,5 z 10

 Hogwarts Legacy je super hra. Užil jsem si jí od začátku do konce. Nabízí všechno, co si mohou fanoušci světa Harryho Pottera přát, v míře vrchovaté. Jediná věci, která tu chybí, je famfrpál. Stadion je zavřený rozhodnutím Ministerstva kouzel.


Contentu na mapě je možná až moc. Odhadem jsem vysbíral přes polovinu všech zjaímavostí, které na mě vyskakovaly. Víc nebyl důvod.


Závody na koštěti jsem zkoušel jen do té míry, dokud jsem dokázal vyhrávat. Takže jsem tuším vyhrál dva ze čtyř. Bojové arény jsem úplně vynechal, nebyl důvod je zkoušet a hra mě k nim nikterak nevedla.

Vizuálně, zvukově a herně jsou Hogwarts Legacy hrozně povedené. Je vidět, že se do vývoje nasypala spousta peněz.

 

Bradavice jsou přesně takové, jak je člověk zná z filmů. Jejich okolí je prostě úchvatné. Všechny ty vesničky a zříceniny jsou kouzelně pokroucené a pohádkové přesně tak, jak to má být.



Uchvátila mě vizuální podoba všeho spojeného s gobliny. Jejich základny, podzemní továrny a doly jsou masivní a úchvatně steampunkové. Tohle se vážně hodně povedlo.




I příroda funguje báječně. Začarovaný les je famózní a nádherně propojený s okolní krajinou. Člověk si to naplno uvědomí, až když získá koště. Letíte otevřenou pohádkovou krajinou - pak se snesete kolem korun stromů dolů do lesa, a najednou je tu příšeří, mlžno, tajemno. Velký palec nahoru.

 Kdybych měl hře cokoliv vytknout, budou to tyhle tři věci:

  • Woke agenda. To fakt nemusím. Je to násilné a do světa Bradavic to prostě nepatří.
  • Nelogický příběh hlavního questu a nedostatečně odůvodněná nutnost dělat čtyři zkoušky. Tohle by se dalo napsat mnohem líp - vložit mezi prastaré mágy a hrdinu počáteční nedůvěru a odpor, který by se postupně lámal.
  • Až moc velká hromada vedlejších aktivit. Kdyby jich byla polovina, bylo by to akorát. Velký rozsah nutně vede k repetitivnosti, což se asi nejvíc projeví u Merlinových zkoušek. Ty se prostě opakují, co se dá dělat.

Což ale vůbec nic nemění na tom, že Hogwarts Legacy jsou skvělá hra. Právem sbírá ocenění a nedivám se, že to hraje tolik lidí. I moje nejmladší dcera, která jinak paří dokola Stardew Valley, se do Hogwarts pustila. Jsem zvědav, jak dlouho jí to vydrží.

Bál jsem se hloupého přáběhu a nudných questů. Bál jsem se technických chyb a špatného bojového systému. Nic z toho se nenaplnilo. Výhrada k hlavnímu questu výše neznamená, že bych se u něj nebavil - jen vidím, že se to dalo udělat líp. Díky rozmanitému obsahu jsem si ve hře vždycky našel aktivity, které mě bavily - a ty, které mě začaly nudit (jako například propichování balónů koštětem) jsme prostě nedělal.



Svět J.K.Rowlingové prokázal svoji životaschopnost a bohatství.  I bez Harryho Pottera. Kam se hrabou Hvězdné Války. Nikdy bych si nemyslel, že tuhle větu kdy napíšu.



Hogwarts Legacy je skvělá hra s parádní atmosférou. Vzorně ctí filmovou i knižní předlohu. Rád bych se někdy dočkal pokračování anebo alespoň datadisku. 


Za mě velmi solidních 9,5 z 10.

Žádné komentáře: