pátek 31. března 2023

Hogwarts Legacy: Příběh

Příběh Hogwarts Legacy by se dal rozpitvat na několik větví. Jednak je tu hlavní příběh - pátrání po tajemství Staré magie a boj s gobliny, snažícími se zmocnit se starého magického zřídla. 





Hlavní hrdina se postupně seznamuje se se čtyřmi starými čaroději a prochází jejich zkouškami, aby se dostal k jejich vzpomínkám a mohl si je přehrát v myslánce.


OK, tahle část si nejvíc hapruje. Proč staří čarodějové rovnou hrdinovi nepomohou a nutí ho procházet zkouškami? Aby ukzal, že je hoden? Ne, tohle kulhá na obě nohy. Zkoušky nejsou herně špatné, představují asi nejtěžší výzvu ve hře. Ale z pohledu příběhu a motivace to zkrátka nedává smysl.

Pak tu jsou tři dějové linie tří spolustudentů. 

Poppy Sweeting z Mrzimoru je blázen do zvířat. Spolu s ní bojujeme s pytláky, zachraňujeme draky a pomáháme kentaurům v Zakázaném lese (který je mimochodem zpracovaný prostě božsky). Na závěr dějové linie zachráníme před vyhubením zlaté ptáčky, kteří byli předlohou Zlatonkám ve famfrpálu. Poppu je veskrze sympatické děvče a dějová linie je prima, asi víc z pohledu herních mechanik a soubojů než z pohledu příběhu. Za mě OK.

Natsai Onai z Nebelvíru je původem Afričanka. Řeší trauma se smrtí svého otce a umí se přeměňovat v gazelu. Bojuje proti bezpráví a proti zlým kouzelníkům, kteří vydírají obyvatele Prasinek a okolí. Natsai je maličko aktivistická a ne moc dobře napsaná. Uměl bych si představit, že by to šlo i lépe. Ale budiž. Co jí ovšem neodpustím je faktografický prohřešek. Tvrdí o sobě že je Matabele, a přesto je z Ugandy. Ačkoliv, jak ví každý vzdělanec, Matabele žijí v Zimbabwe.

Sebastian Sallow ze Zmijozelu má nejlepší questline ve hře. Snaží se pomoci své sestře stižené kletnou, ale jde na to přes temnou magii. Postupně se propadává hlouběji a hlouběji do průšvihu, až nakonec v magickém souboji zabije svého strýce zakázanou kletnou Adavra Kedavra. Sebastianův příběh je mistrovský kousek. Sebastian je tragická postava se vším, co k tomu náleží, a přesto nejlepší kamarád hlavního hrdiny. Ve hře se jednoznačně vyvíjí a proměňuje, snaží se bojovat s osudem a čím víc se snaží, tím víc prohrává. Za mě velký palec nahoru.

Pár dalších studentů se ve hře mihne jedním dvěma questy, ale nic převratného to není. A ne, žádná hlavní postava z Havraspáru ve hře není. Což bych viděl jako jednoznačnou diskriminaci tohoto domu. Někde jsem četl, že z Havraspáru měl původně být hlavní hrdina. Až pak se rozhodlo, že hráči dostanou možnost vybrat si. Údajně nejvíc lidí hraje za Zmijozel. Já jsem hrál za Mrzimor a líbilo se mi to. Ostatně, volba je víceméně kosmetická a liší se snad v jednom dvou questech, to je tak všechno.

Je velká škoda, že hra neklade před hráče více dilemat a možností volby. Temnou magii se můžete naučit a můžete ji i používat, v zásadě bez postihu. Questy se jen tváří, že nabízejí alternativu. Ve skutečnosti na volbách moc nezáleží a dopadne to stejně, bez ohledu na to, jak se rozhodnete.

Žádné komentáře: