úterý 28. března 2023

Hogwarts Legacy: Kontroverze

 Kolem Hogwarts Legacy bylo poněkud kontroverzno. Jisté hlasité aktivistické kruhy vyzývaly k bojkotu hry, protože J.K.Rowlingová nezastává ty správné woke názory. Některé herní weby odmítly o hře psát, aby tím demonstrovaly svoji progresivitu. Tento blog mezi ně rozhodně nepatří. Kdo chce kam... Navíc, vysoké prodeje hry a pozitivní ohlasy napříč herní scénou vzaly woke aktivistům vítr z plachet.

Autoři hry ovšem progresivitu hrnou pod tlakem. V Prasinkác tak například narazíme na trans hospodskou (původně chlapa). Která hrozně vypadá i mluví, ale jest veskrze pozitivní postavou a hlavně se neopomene rozdělit o své pocity. Jako by to snad hráče zajímalo. O co lépe tohle zvládl Cyberpunk 2077, kde je totéž téma pojednáné mnohem lépe a přirozeněji!

Jako pěst na oko působí scéna, kdy hlavní hrdina kdesi v divočině narazí na typickou britskou tetu viktoriánského vzezření i chování, která mezi řečí utrousí cosi o své manželce. OK, proč ne, ale k tomu 19.století to vážně nepasuje, sorry jako. 

Na tu manželku jsem pak taky narazil, ale radši už si ani nevzpomínám, kde a za jakých okolností. Ať se na mě autoři nezlobí, ale na mě to prostě působí zbytečně a účelově.

Naštěstí se tyhle dvě woke epizodky dají přežít a zbytek hry už agendou neobtěžuje.

 


Žádné komentáře: