úterý 28. března 2023

Hogwarts Legacy: Vymazlená bonboniéra pro fanoušky

Hogwarts Legacy je jako masivní bomboniéra pro fanoušky Harryho Pottera. Je vážně radost se do ní ponořit a užívat si atmosféru, svět a příběh. To, co tady mohutně hraje, je skvělé využití a zpracování kouzelného světa J.K.Rowlingové - Bradavic, Prasinek a jejich širokého okolí.


Grafika, hudba a atmosféra mě uchvátily od první minuty. Příběh je v zásadě takový, jaký by člověk očekával: student z Bradavic během jednoho školního roku prožívá dobrodružství, získává si přátele a utkává se s nepřáteli.

Měl jsem zpočátku výhrady ke grafickému zpracování postav. Než jsem zjistil, že problém je v nastavení: hra se renderuje v nižším rozlišení a pak se dělá upscaling. Bez upscalingu na Ultra to vypadá dost blbě, postavy mají rozplizlé obličeje. Překvapivě, s upscalingem na Ultra to jednak vypadá skvěle a jednak to běhá parádně a naprosto plynule. Pokud mě paměť neklame,Hogwarts Legacy je  první hrou, která upscaling využívá a přiznává.

Některé scény mi docela vzaly dech. Jako třeba Prasinky anebo jídelna v Bradavicích. Tohle se vážně moc povedlo.

 

Hra se navíc odehrává ve třech ročních obdobích. A ačkoliv to má jen vizuální efekt, zasněžené Bradavice vypadají vážně skvěle.


 Co jsem nečekal je neskutečné množství vymazlených detailů. Okolí Bradavic je poseté vesničkami, zříceninami, jeskyněmi a růzými výzvami. Nic z toho není povinné, všechno nějak přispívá k celkovému zážitku a pomáhá levelovat postavu. Není problém vyrazit do krajiny (později na koštěti) a následovat ikonky na mapě. Tuhle splnit Merlinovu výzu, támhle vyřešit puzzle se starou magií, opodál projít labyrintem, tady zabít trolla, o kus dál vykostit tábor goblinů nebo pytláků a odemknout si další upgrade gearu.


Je pravdou, že toho je strašně moc a ani náhodou jsem  nevyzobal všechno. Ale o tom to je. Bomboniéra je přeplněná až po okraj a každý si může vybrat, jak moc si z ní vybere.

Hlavní zápletka se odehrává kolem spiknutí goblinů, pytláků a temných kouzelníků, kteří se snaží dostat k rezervoáru prastaré magické moci. Přitom hráč objevuje historii Bradavic a čtyř kouzelníků, kteří měli - stejně jako hlavní hrdina - schopnost pracovat s prastarou magií. 


 

Příběh není nikterak objevný ani překvapivý. Na druhou stranu rozhodně nenudí ani neurazí. Některé questy mi výrazně sedly, jiné méně. 

Co je ale důležité: hraje se to vážně parádně. 


Chtěl bych vypíchnout soubojový systém. Převést do herní podoby všechna možná kouzla známá z knih a filmů se povedlo na jedničku. Kouzelnické souboje jsou zábavné, variabilní a dostatečně komplexní. Smekám nad skvělým zpracováním bylinkářství a lektvarů. Bylinky se využívají nejen pro přípravu lektvarů, ale některé lze využít přímo k boji.

Žádné komentáře: