neděle 26. září 2010

Civilization V: Klasika převedená do hexů

Pátý díl legendární Civilizace má mapu převedenou do hexů. Tahle inovace funguje velice dobře, ani na chvilku se mi po čtvercové mřížce nestýskalo.
Mapa je graficky vydařená, krásně funguje zoomování na detail i komplexní přehled na dálku.
Další výraznou změnou je zrušení stackování jednotek. Nyní se na každém poli může nacházet pouze jedna bojová a jedna nebojová jednotka. Obléhání měst a bitvy jsou pak založená i na rozestavění jednotek ve formaci - meelee dopředu, lučištníci či později dělostřelectvo dozadu.
Potěší setká se starými známými vládci civilizací. Mahátma Gándhí mě se svou mírumilovnou politikou už pěkně leze na nervy :-). Asi ho vyhubím.
Z hlediska hratelnosti je to pořád stará dobrá Civilizace. Rozvoj měst, boj, kultura, civilizace.
Zdá se mi, že oproti předchozím dílům tu výrazně přibyl důraz na suroviny. Běžné suroviny - železo nebo koně - jsou doplněny o luxusní suroviny, jako jsou velryby, slonovina nebo zlato. Obyvatelstvo i spojenecké městské státy se luxusních surovin vehementně dožadují a když je dostanou, hodně moc to pomáhá.
Suroviny lze získast těžbou nebo obchodem, případně od spojeneckých městských států. Ty se bohužel musí neustále udržovat ve spojeneckém vztahu pomocí úplatků.
Základní suroviny jsou naprosto klíčové pro rozvoj civilizace. Tak jsem v téhle hře dobýval Bukurešť vzdálený přes půl světa jenom proto, že měl tučné zásoby uhlí a jiné jsem na mapě nenašel. Bez uhlí nelze postavit žádnou továrnu, takže nebyla volba. Ropu jsem naštěstí našel blízko svých břehů.
Diplomacie je docela bohatá, je možné i zastaršovat a vyhrožovat. Opravdu funguje dobře - na začátku hry jsem téměř vyhladil Američany, pak mi dobrovolně vydali New York a suroviny odměnou za mír - a od té doby jsme ve velmi přátelském vztahu. To Gándhí mě štve mnohem víc.
Divy světa se objevují přímo na mapě a nevypadá to špatně. Asi jedinou věcí, která mi tu trošku chybí, je postupné budování vlastního paláce. Tedy- možná to ve hře někde je, ale zatím jsem nenašel kde.
Civilizaci V jsem chtěl vlastně jenom vyzkoušet. Ale zafungoval tu starý známý efekt "ještě založím tohle město - ještě postavím tady cestu - ještě upgradovat střelce". Potud Civilizace šlape tak jak má.
Co bych hře vytkl je mizerná optimalizace. Nahrává se to zoufale dlouho a "přemýšlení" počítače mezi tahy je otravně zdlouhavé.

3 komentáře:

SSSSSS řekl(a)...

moncler outlet
nike huarache
longchamp handbags
longchamp
hogan outlet online
goyard handbags
tom ford sunglasses
yeezy boost 350
oakley sale
michael kors outlet online

jeje řekl(a)...

Il existe différents styles de cette chaussure. Les chaussures de chaussures nike pegasus 31 loisirs sont également spécialement conçues pour le but qu'elles servent et bien que la mode puisse jouer un rôle important dans le choix du type et du style des chaussures de loisirs, même les sandales habillées ou les sandales de natation offrent également une certaine protection. Lorsque vous désirez un Halloween à thème, nike air jordan 1 retro high og dsm vous devez vous assurer que tous les visiteurs portent le thème. Quelle que soit votre préférence, la même qualité de finition prime est garantie. Recherchez des baskets Jordan Retro pour les bébés, les tout-petits, les petits enfants et les enfants importants. Les mentions de produits ont été faites par des personnalités sportives de haut Air Jordan 4 France niveau qui le font.

5689 řekl(a)...

zzzzz2018.9.19
pandora charms
off white shoes
champion clothing
canada goose outlet
jordans
christian louboutin
ferragamo belt
ralph lauren polo
nike huarache
kate spade outlet