pátek 24. září 2010

Caesar IV: Klasika z roku 2006

Série Caesar je pro mě kultovní záležitost. Tuším, že jako první jsem měl v ruce Caesar II (vyšel v roce 1995). Vzpomínám si, že jsem to celkem hrál, ale ne moc úspěšně.
Caesar III jsem hrál vášnivě a dohrál jsem to. Dodneška mám schované screenshoty. Měl jsem je na svém prvním webu Gamerlog, který už zmizel v propadlišti dějin, ale tyhle historické screenshoty mám schované. Někdy je sem hodím.
Vzpomínám si na originální koncept "kůlů na cestě", které obracely panáky na druhou stranu. Pomocí kůlů se dalo tak trošku řídit, kudy budou chodit trhovci, prefekti a další postavičky (ano, v Caesarovi III chodil trhovec se zbožím do vil. Teprve od Caesara IV si chodí obyvatelé nakupovat na trh sami).
Vzpomínám si na masakrózní bitvy - Carthago bylo bestiálně těžké, válečné slony bylo možné s vypětím všech sil zabít jen vystavěním hloubkové obrany z věží a "koridoru smrti", do kterého jsem slony nalákal. Poslední mapa ve hře bylo tuším Lutetium, dodnes si vzpomínám na zoufalé opravy hradeb, než se na mě vrhne další horda barbarů. To byly krásné časy, byl jsem mladý a hry mě bavily víc než dnes ...
Caesar IV vyšel v roce 2006. S nadšením jsem ho rozehrál a pak jsem ho přestal hrát kvůli otravným chybám. Zejména mise s legiemi byly zabugované až hanba. vzpomínám si na bug, při kterém v momentu návratu legie do kasáren hra spadla. Vývojářům trvalo snad rok, než vydali patch, jenž tuhle otravnou věc vyřešil - jenomže to už jsem dávno hrál něco úplně jiného.
Viděl jsem kdysi screenshoty z Caesara IV, na kterých byla úplně gigantická města. Tak daleko jsem se nikdy nedostal.
Teď po 4 letech jsem to znovu oprášil - a světe div se, docela mě to baví. Pravda, trošku mě zaskočilo, jak oldschoolově působí grafika a animace. Asi jsem zmlsaný The Settlers a Napoleon: Total War.
Patch jsem si nainstaloval, tak uvidíme, třeba se k těm velikánským městům taky propracuju.

Žádné komentáře: