středa 1. září 2010

Mafia 2: Atmosférické orgie

Na Mafii 2 jsem se těšil několik let. Od okamžiku, kdy jsem dohrál první díl a bylo jasné, že po takovém úspěchu musí následovat pokračování.
Koupil jsem si jí hned první den, co se objevila na trhu. A podle zpráv se zdá, že to je trhák - v některých prodejnách byla hra vyprodaná po pár dnech. V Česku věc nevídaná, neslýchaná.
Od té doby to náruživě pařím. Hra je nesmírně chytlavá. Má neuvěřitelný spád a atmosféru. Jsem velice mile překvapen množstvím a kvalitou filmových sekvencí: je to jako koukat na výborný film, který obsahuje i skvělé herní elementy.
Velmi zjednodušeně se dá říci, že Mafie 2 je dobře namíchaný mix animovaných sekvencí, jízdy autem po městě a akčních bojových úseků. Přečemž se všechny tři části výborně doplňují a skvěle to funguje.
Čekal jsem, že Mafie 2 bude hra typu "sandbox" ala Grand Theft Auto, Red Dead Redemption anebo Assassin's Creed: s pevnou dějovou linií, ale se spoustou vedlejších aktivit, které jsou nutným doplňkem k hlavnímu příběhu. V Mafii 2 mi zatím přijde, že tu nic jiného než hlavní linie není. Všechny vedlejší aktivity jsou očesány na minimum.
Takže je tu sice obchod se zbraněmi, ale byl jsem v něm jednou, protože si náboje a zbraně beru od mrtvých protivníků. Je možné krást auta a prodávat je, ale proč? Peněz je dost i za hlavní příběh. Nic dalšího jsem ve hře zatím nenašel. Ano, lze tu hledat a nacházet Playboye, čímž se odemykají vintage fotky playmate z 50. let - to je super nápad. Ale to je tak všechno. Žádné side questy, žádné minihry (co jich jen bylo v GTA4!).
Aby mi bylo správně porozuměno: mě to nevadí. Hra je tak dobrá a šlape dopředu tak dobře, že na žádné vedlejší věci není moc čas myslet. Pouze je to něco trošku jiného, než jsem čekal. Je to mnohem víc lineární a méně otevřené.
Díky vynikajícímu enginu a výkonné mašině jsou to vizuální orgie: v nejvyšším rozllišení 1920x1200 se všemi zapnutými detaily je hra naprosto plynulá, radost pohledět! Jedinou věci jsem musel oželet - protože nemám grafiku NVidia, ale ATI, musím mít vypnutou podporu PhysX. To se projevuje nepatrným snížením detailů jako jsou střepy anebo odlétající omítka - přesněji řečeno, při rozstřelení okna se objeví pár střepů, ale na podlaze jich moc nezůstane. Je to trošičku ošizené, byť nevýznamně.
Opravdová radost je deformovatelné prostředí: rozstřílená skleněná zeď a nábytek, průstřely karoserie na autě, poškození auta po kolizích - tohle všechno funguje a vypadá bezkonkurenčně.

2 komentáře:

capheshet řekl(a)...

official source best site site link my website pop over to this site next

sheshaez řekl(a)...

view it more helpful hints sites wikipedia reference you can check here their explanation