úterý 7. září 2010

Mafia 2: Dohráno - 9/10

Tak jsemto dohrál. Nebylo to dlouhé ani příliš těžké, ale bylo to hodně dobré. Než se pustím do dalšího hodnocení, ještě krátce ke grafickému enginu: na tomhle screenshotu je krásně vidět neskutečně propracovaný déšť. Počasí, světelné podmínky a poškození auta - to jsou věci, které jsem ve hře ještě takhle udělané neviděl. V tomle je Mafia 2 skutečně inovativní.
Mám rád nabušené příběhy. A Mafia 2 ho má od začátku do konce. Všechno se začne podělávat, když se Vito a Joe nechají od kámoše Henryho zatáhnout do obchodu s drogami. Musí si vypůjčit od žida velký balík peněz a navíc je to všechno jedna bouda od federálů. Výsledkem je válka gangů, kterou Vito a Joe nechtěně rozpoutají a která je nakonec semele.
Závěrečná scéna v planetáriu je úžasně dramatická. Vito se prostřílí až k mafiánskému bossovi, kterého stráží Joe. Joe Vita překvapí a drží mu pistoli u hlavy. Hráč čeká, co bude dál, zda Joe Vita obětuje v zájmu mafie. A je to úplně jinak - Joe Vita zachrání a společně se prostříleji ven. Tam ale čekají federálové. Vito jse z toho dostane, ale odnese to kámoš Joe, ochlasta a děvkař Joe, přítel a nejlepší parťák od dob Sundance Kida. 
Při závěrečných titulcích jsem měl na patře pachuť. Věděl jsem, že to tak nějak muselo dopadnout - mafiánské příběhy nekončívají happyendem. 
Zároveň se však v skrytu duše modlím, ať autoři vyrobí DLC, ve kterém bude Vito dostávat Joea z lochu. Zasloužil by si to.
Moc si nevzpomínám, že bych ve hře moc často viděl tak dobře udělaný příběh. Kam se na Mafii 2 hrabou mnohé filmy. Ano, Red Dead Redemption je možná srovnatelně dobré, ale Mafia 2 má o hodně lépe udělané cut scény.
Zároveň chci vyzdvihnout dialogy a dabing do češtiny. Postavy mluví, jak jim zobák narost - krásnou jadrnou češtinou plnou kurev a hajzlů. Přesně to tam pasuje - bez toho by to nebylo ono. Jsem moc rád, že jsem nesáhl po anglické verzi.
Mafii 2 se vyčítá, že je příliš lineární. Je fakt, že kromě hlavní linie ve hře není příliš věcí, které by stálo za to hledat. Mafia 2 NENÍ sandbox jako GTA anebo Red Dead Redemption. Byť je město neskutečně vymakané, nemá cenu v něm nic moc podnikat, protože je to k ničemu.
Co se týká herní náročnosti: je fakt, že Mafia 2 je mnohem víc casual než první díl. Na úroveň Normal jsem to odehrál celkem levou zadní. Možná to mohlo být těžší - i když je fakt, že už jsem docela veterán a střílečky s krytím hrát celkem umím. 
Fakt je, že přestřelky jsou naskriptované snad až příliš. Když člověk čtyřikrát chcípne, tak popáté už zcela přesně ví, kdy a odkud nový panák zaútočí. Tohle mohlo být variabilnější.
Jednotlivé mise jsou hodně hodně variabilní a dynamické, takže jsem se opravdu nenudíl. Byla to celkem královská zábava. Replayability je bohužel celkem nulová - nejsem masochista, abych to hrál znovu jenom proto, abych našel všechny obrázky z Playboye.
Vyčítá se Mafii 2, že mohla mít na víc. S tím bych souhlasil. Kdyby tam byly ještě vedlejší dějové linie anebo samostatné vedlejší questy, mohla být o dost zajímavější a dynamičtější. Prostředí je tak dobře udělané, že by to klidně utáhlo. Srovnání s Red Dead Redemption se znovu vysloveně nabízí - to je hra, která z vedlejších aktivit dokázala vytěžit maximum.
Autoři slibují Downloadable Content. Umím si toho celkem hodně představit - ten engine to v pohodě utáhne. Pokud dodají nějaké větší příběhové bloky a nejen blbosti typu auta a šaty navíc, asi o tom budu uvažovat.
Závěrem musím říct, že mě Mafia 2 celkově určitě nezklamala. Mohlo to jistě být lepší, ale i tak je to opravdu mistrovsky udělaná hra. Zahrát si jí byl skvělý zážitek. U mě 9/10.

Žádné komentáře: