středa 7. října 2009

WoW: Konečné řešení grindu

Wrath of the Lich King je skvěle hratelný. Posouvá laťku v uvěřitelnosti a životnosti světa mnohem dál, než jsem si kdy uměl v MMORPG představit.
Základní šablona - získávání itemů a experience prostřednictvím grindění a questů - je tady výborně  obohacená o naskriptované sekvence. To přináší neustále se měnící herní zážitky. Grindění ustupuje do pozadí a zůstává zábava.
Příklad? Na východní hranici Borean Tundry se nachází Temple City of En'Kilah. Je to město Scourge plné Nemrtvých, nad kterým se vznáší létající základna podobná Naxxramasu.
Questy týkající se tohoto města zadává death knight Thassarian. V jednom z questů dokonce hráč dostane jeho temného koně, který jej zaveze k cíli questu.
Celá série čítající 14 (!) questů končí na létající základně soubojem mezi Thassarianem a velitelem Cult of the Damned, kterému předchází rozhovor se samotným Arthasem Lich Kingem! Tak to je příklad čisté epické zábavy, který jsem si vychutnal do poslední kapky.
Krásným příkladem je sada questů kolem mamutů v Borean Tundře. Hráč v žoldu D.E.H.T.A., druidských ochránců zvířat, zachraňuje mamutí mláďata z pastí a bojuje proti nenasytným lovcům. Jedním z vrcholů quest chainu je boj proti elite lovci. Hráč dostane možnost naskočit na mamuta a vydat se na něm do boje!
Je to velká radost. Už se těším, až si jednou koupím vlastního jízdního mamuta :-). Ten bohužel asi nebude moci bojovat, ale i tak ...
Dalším příkladem jsou questy z Wintergarde Keepu. Jedním z bezvadných questů je záchrana vesničanů pomocí létajícího gryffina. Vesničané pobíhají po Carrin Fields - předpolí Wintergarde Keepu, dobyté Scourge, nad kterým se vznáší gigantický Naxxramas obklopený kroužícími kostlivými draky. Vesničany je třeba z výšky najít, přiblížit se k nim, nechat je naskočit (není to lehké, protože neustále utíkají před dotírajícími nemrtvými), rychle odletět a bezpečně je složit v pevnosti.
Je to výborná zábava, naprosto originální - nikdy jsem nic podobného ve hře neviděl - a skvěle se to hraje.
Totálně mě dostala mise, kdy si hráč osedlá trpasličí steam tank a vydá se ničit bojové stroje Scourge. Tank je osazený trpaslíky, kteří přičinlivě pálí z pušek na nemrtvé NPC. Ničení bojových strojů obstarává gnome engineer, kterého je třeba vypustit. Po zničení předepsaného počtu strojů je nutné všechny trpaslíky vysadit u vchodu do podzemní základny.
Funguje to úplně náramně. Trpaslíci celou dobu komentují probíhající děj,  pobavila mě hláška jednoho z dwarfů, že to byl on, kdo  se svým tankem poničil obrovský most Thandol Span v Azerothu :-).
Až mi bylo líto, když jsem quest dodělal. Doufám, že někde potkám nějaký daily quest s tankem. Je to ohromná hlína.

Grind je mrtev, ať žije  WotLK! Pevně věřím, že i ostatní zóny v Lich Kingovi budou takhle vymakané, variabilní a zábavné. Protože tohle je ono. Tohle jsem ve hrách vždycky chtěl.

Žádné komentáře: