sobota 27. dubna 2019

Anno 1800: Dohráno, 8 z 10

Ne každý ostrov podporuje všechny suroviny. Takže je nezbytné mít flotilu lodí, které transportují suroviny mezi ostrovy. Typickou strategií je jedno rozvinuté město ve Starém světě a jedno v Novém světě.
 Hodně mě bavilo piplat se s přístavy. S městem jsem si tak moc nehrál - nebyl důvod.
 Molo pro výletní parníky generuje peníze z turistiky.
Královna připlula na návštěvu.
 Hlavní padouch ve hře je jakési pirátské bratrstvo vládců ohně. V kampani jsem jim jen potopil flotilu. Sídelní ostrov nikde nemají.
 Jedna věc, která mi trochu vadila: když jsme vyhunil piráty, po čase připluli znovu a začli zase otravovat.
 Královna mi rehabilitovala otce.
Dokud se hra rozjíždí, je čas se kochat animacemi, piplat se s městem a uživat si nádhernou grafiku. Bohužel, čím déle se hra hraje, tím více přibývá mikromanagementu. Questy od NPC přestanou dávat smysl, protože peníze už nepotřebuji. S narůstajícím množstvím surovin, které se musí vyrobit a dopravit na místo určení, už to prostě není tolik zábavné.
A jedna věc, která mě opravdu naštvala, jsou body Influence. Ty se získávají růstem počtu obyvatel a strhávají se za každý ostrov, za každou loď za každé dělo a - což vážně nechápu - za každý výběh v zoo. Byl jsem tak donucen několikrát bourat výběhy v zoo, abych si mohl postavit tanker nebo řadovou loď. Jako sláma z bot z toho čouhá designové tápání.
Hra sice podporuje akcie, takže si lze cizí ostrovy podmanit jen penězi - ale nákup akcií také stojí ty zatracené Influence points.
Po 35 odehraných hodinách mi Anno 1800 stačí. Dohrál jsem hlavní kampaň, splnil jsem i další velký quest - mít na původním domovském ostrově 500 inženýrů. V quest logu už mi nic nesvítí.
 Dobyl jsem největší ostrov své největší konkurentky a vyhubil jsem piráty. Ve hře ještě jedna vrstva - Investors. Také mám zamknuté některé lodi. Také se pak odemkne Grand Exhibition, největší budova ve hře. Ale už mě to nějak netáhne.

Hra mi hází klacky pod nohy v podobě Influence bodů, což mě prostě štve. Nechci decimovat flotilu mých nádherných řadových lodí jen proto, abych si mohl koupit další škuner pro transport chleba mezi ostrovy. Nebaví mě, když mi radost z dobytého ostrova kazí penalizace v Influence bodech, takže už si nepostavím ani mizerné dělo na obranu.
Sečteno a podtrženo: za mě 8 z 10.

Žádné komentáře: