středa 26. dubna 2017

O víně a krvi: Příběh

Základní příběhová linie je detektivní. Geralt je najatý vévodkyní Annou Henriettou, aby našel vraha tří rytířů (čtvrtá vražda se stane během příběhu). 
 Geraltovi pomáhá jeho přítel, upír Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy. Mimochodem, už v jeho jméně se projevuje Sapkowského genialita: jméno vzbuzuje konotace slovanské, východoevropské, germánské i anglosaské.
Regis hraje významnou postavu v romáové sérii Zaklínač, kde pomáhal při finálním souboji Geralta s Vilgefortzem. Ve zaklínačovských hrách se doposud objevil pouze jako karta v Gwentu. Teprve v datadisku O víně a krvi se objevuje ve vší kráse a šarmu. A je to skutečně jedna z nejlepších postav, jaké kdy byly v počítačových hrách k vidění. Má kouzlo, charisma, osobnost. A když se projeví jeho upíří podstata a Regis se transformuje do podoby nosferatu, jde z něj mráz po zádech.
Poměrně brzy se ukáže, že vraždy v Beauclairu má na svědomí vyšší upír - Dettlaff, přítel Regise.Tady však celý příběh teprve začíná. Geralt musí odhalit skutečného původce spiknutí, sestru vévodkyně jménem Syanna.
 
Fascinuje mě, jak O víně a krvi dokáže pracovat s odkazy na pohádky a s humorem. Každý druhý quest je nějak propojený se známou pohádkou. Poznámky a deníky, které Geralt nachází, jsou samy o sobě vtipné a výborné. Nadchl mě deník vůdce banditů, kteý si stěžuje, že členové jeho bandy si místo chlastání píšou deníčky. Je to celé propojené a božsky to funguje jako skvěle namíchaný koktejl.
Kouzelný je quest s malířem, který chce namalovat Geraltův obraz. Celé to dopadne jinak, než Geralt očekává. A ta póza je přesně z nejslavnějšího vyobrazení Napoleona.

Navíc jsou některé questy výtečně větvené. Není problém je splnit několika způsoby. Ježibabu, která proklela ženu zakletou do stromu ronícího krev, lze buď zabít, nebo se s ní dohodnout, anebo taky ne.
 
 Dvorní dámu, která se mění na malého ptáčka, je možné buď zbavit prokletí, anebo ji při pokusu zabít, ale také jí propojit s mladým rytířem, který ji dávno miluje. Je to prostě paráda.
Než jsem přišel na to, jak zařídit, aby byla kletba zrušena a dívka se dala s rytířem dohromady, dalo mi to docela dost práce a hodně pokusů.
Poslední screenshot je těsně před koncem hry. Hodně mě potěšilo, když jsem oba mladé lidi znovu potkal.