úterý 23. června 2015

The Witcher 3: 91 hodin odehráno - malá rekapitulace

Moje počítadlo ukazuje 91 odehraných hodin. Mám 21. level a jsem na samém začátku Skellige. Vzhledem k tomu, že mám ještě nějakou práci ve Velenu a v Novigradu, vidím to tak na 150 hodin celkem. To je dost slušné.
Ano, moc nepoužívám fast travel. Ano, baví mě prozkoumávat svět a užívat si ho. Kdž to jde, jedu na koni - když se mám přesunout někam daleko, tak skočím kousek přes fast travel a zbytek cesty dojedu. Je pravda, že s vyčištěnou a prozkoumanou mapou už to není takové - ale i tak je to pořád skvělé.
Už jsem tu psal, že hraju s vypnutou minimapou a questovou navigací. Nechci hrát na prozkoumávání mapy - hraju to podle questů a snažím se jet od questů s nejnižším levelem. Ve skutečnosti minimapu zapínám pouze na dostihy na koni - potřebuji vidět, kam mám jet.
Co je podstatné: svět Witchera mě prostě nepřestává bavit - což se Skyrimu nepodařilo.
Na Skellige a Novigradu prostě ujíždím. Má to naprosto úchvatnou atmosféru. Marná sláva, ručně editovaný svět je jiné kafe než svět plný podobných dungeonů jako ve Skyrimu.
Nicméně Zaklínač není především o grafice. Jasně, grafika je skvělá, ale není to to hlavní. Na Skyrimu jsem taky ujížděl, co se týká přírody a grafiky.
To jedno jediné místo, kde Zaklínač totálně válcuje všechny ostatní hry, které jsem kdy hrál, je příběh. Tím, jak CD Projekt Red vypráví příběh, jak pracuje s postavami, jak je zobrazuje při cutscénách i dialozích, jak se k nim vrací, tím vytváří naprosto jedinečný vztah mezi hráčem a postavami. To nejsou generická NPC, u kterých je mi fuk, co s nimi bude. Nemůžu si pomoci, ty postavy jsou prostě uvěřitelné, živé. Záleží mi na nich - na Dandelionovi, Zoltánovi, Ciri, Yennefer, Dijkstrovi i baronovi.
Vzpomínám, která hra měla takhle dobrý příběh. Trošku Red Dead Redemption - ale tam nebyly vedlejší postavy tak důležité. Možná série Mass Effect. Ale jen trošku. V Zaklínačovi jsou NPC do příběhu daleko víc vrostlé, jsou nosné, příběh na nich stojí a bez nich by nefungoval. Zkrátka to prožíváme společně, Geralt a jeho přátelé.
Cutscén je v Zaklínačovi neskutečné množství. Dialogy jsou bezkonkurenčně rozhýbané, namluvené a nasnímané. Je to prostě radost.
Co se týká dalších herních mechanik, moc mě baví karetní hra gwent. Nasbíral jsem časem docela rozumné karty, se kterými se mi poměrně daří vyhrávat. Ještě jsem neprokoukl, zda je gwent nutnou součástí příběhu, nebo jen vedlejší mechanikou a součástí některých speciálních questů.
Zaznamenal jsem výhrady proti bojovému systému - prý je moc jednoduchý, moc akční, moc kotoulů. Tak nevím. Jak co - vyčistit tábor banditů je něco jiného než si poradit s naštvaným Earth golemem.
Hraju bojového Zaklínače, leveluji hlavně Fast attack, trénink zaklínačských Znamení nechávám bokem. Věřím, že s vylevelovanými Znameními se to musí hrát úplně jinak. Škoda že slotů na ability je jen omezený počet - i když, možná je to vlastně dobře.
Hrozně moc si přeju, aby CD Projekt RED zvládl vydat dobrá DLC a REDKit pro mody. Abych mohl ve světě Zaklínače strávit ještě spoustu času.