pátek 8. ledna 2010

Modern Warfare 2: Finále - 9/10

Tak tady je úplný konec Modern Warfare 2. Po sestřelu helikoptéry se hráč v kůži Soapa a chudák Price porvou s generálem Shepardem, přičemž Price dostane na budku a Soap kudlou do břicha. Generál je překvapivě tuhý chlapík, nevěřil bych, že se někdo může vyhrabat ze zřícené helikoptéry a pak rukama sejmout dva tak ostré frajery, jako je Soap a Price. V reminiscenci na první díl se pak Price snaží poslat pistoli po zemi, ale dvakrát nevstoupíš do téže řeky.
Soapovi tak nezbývá než vyrvat si házecí nůž z vlastního žaludku a dobře mířenou ranou mezi oči generála Sheparda sejmout. Hrdina krvácí z břicha, Price ho vleče k vrtulníku a hrdinovi se zatmívá zrak. Game over.
Hmm, hmm.
To, co tu popisuji, bych pojmenoval jako překombinovanost. V jednotce příběh fungoval od začátku do konce. Tady je těch zvratů na můj vkus moc: vyvraždění letiště, ruská invaze do USA, hlavní hajzl není ten hlavní, přehnaná finální bitva. Během kampaně navíc hráč postupně hraje za 5 (!!!) různých postav, které jsou navíc v některých misích NPC a v jiných hratelné. Tak tohle je u mě chaos, který přehlednosti a ztotožnění se hrou rozhodně nepřidá. Čiší z toho scénáristova bezradnost.
Od okamžiku odhalení Shepardovy zrady jsem si začal říkat, že je toho už moc. Příběh přestal fungovat. Přestal být být uvěřitelný. Už jsem se necítil jako ten voják, co tam bojuje se samopalem proti přesile. Dohrál jsem to do konce, abych viděl, jak to dopadne, ale kouzlo bylo fuč. Prostě jsem to nezbaštil.
Závěrečné titulky jsou pojaté vskutku netradičně. Hráč se ocitne v jakémsi muzeu, kde jsou pojaty jednotlivé mise coby stanoviště ve filmovém ateliéru včetně kulis a herců markýrujících prožitý děj. Tohle je rozhodně originální a fajn nápad, nebylo vůbec špatné v duchu si znovu projít odehrané mise. Připomnělo mi to staré dobré Might&Magic III (bože, to už je dávno!), kde na konci defilovaly zabité potvory.
Prý je Modern Warfare II hodně o multiplayeru. Pro single tu jsou Special Ops - jakési scénáře, mise bez vazby na kampaň. Nevím, jestli do toho půjdu - jsem člověk kampaní, chci k tomu příběh.
Takže tak. Jednou větou: Modern Warfare 2 neurazily, hra je to dobrá, technicky vynikající, ale hratelností kampaně na jedničku nemá.
U mě 9/10.

Žádné komentáře: