středa 27. ledna 2010

Assassin's Creed II: Zloděj Benátský

Ve Florencii jsem nikdy nebyl. V Benátkách jsem byl třikrát, z toho naposled před půl rokem. Mám je v čerstvé paměti a proto mohu soudit.
Assassin's Creed II Benátky implementuje velmi pěkně. Model města je pochopitelně zjednodušený, ale tři základní věci jsou zachovány.
Zaprvé jsou to landmarks - význačné budovy. Opět jsou opatřeny záznamy v databázi, které přibližují jejich historii. Hra navíc respektuje historii, takže třeba slavný Ponte Rialto je ve hře dřevěný a ne mramorový jako dnes. Na Náměstí svatého Marka je asi nejlépe vidět rozdíl oproti originálu - piazza ve hře je trošku menší, ale všechno podstatné je tu zachováno - Campanella San Marco, Döžecí palác, Bazilika svatého Marka i sloupy na nábřeží. Je to opravdu super.
Zadruhé půdorys města. Najdeme tu slavný Canal Grande, dopravní tepnu a osu města. Všechny hlavní stavby jsou tam, kde mají být. Kdo Benátky zná, bude se orientovat i ve hře.
Zatřetí je to jedinečná atmosféra. Benátky jsou protkány kanály s gondolami, které může hráč používat a vozit se po libosti. Má to přesně tu správnou náladu jako opravdové Benátky. Město navíc hraje, není to jen statická kulisa. Některé mise vyloženě těží z unikátní atmosféry - například mise, kdy Ezio po střechách sleduje gondolu vezoucí posla k muži, kterého má Ezio zabít. Cíl se nachází na lodi a nejelegantnější způsob splnění mise je pod vodou proplavat až k lodi, aby Ezia nespatřily stráže, a v pravou chvíli zezadu stáhnout muže do vody. Ve hře dosud nevídaný moment a dokonalá radost!

Žádné komentáře: