pondělí 26. května 2008

Age of Conan: Zrození z moře

Rozjel jsem Age of Conan. O téhle hře jsem toho moc nevěděl, ještě dva týdny před vydáním jsem vůbec neplánoval, že bych se do ní pustil. Teď je tady a zatím mě uchvátila. Tím, jak je odlišná od WoW a zároveň jak je podobná hrám jako Oblivion anebo Gothic. Alespoň teď na začátku.
Postava se narodí z moře. Otrok na galéře, která ztroskotá v bouři. Jediný, který přežil. První cesta vede z pláže do pirátského městečka Tortage na Barachan Isles. Cesta džunglí je plná Piktů a pirátů. Hned pár kroků od pláže je v okovech spoutána krásná prsatá blondýna. První úkol je tady.
Age of Conan nabízí značně adventurní hraní na straně jedné. Všechny questy začínají rozhovory, které jsou tady na začátku krásně nadabované. Úkoly jsou zezačátku celkem tradiční, ale dočkáme se i značně překvapivých kousků. Jako barbarian jsem dostal pár questů, kde jsem se musel proplížit kolem stráží a šplhat po střechách. To rozhodně potěší, to jsem v MMORPG nezažil.
Jeden z questů vede k jeřábu v přístavu, který nese v síti pár beden. V jedné z nich se ukrývá ocel pro kováře. Jako hráč jsem celkem snadno promluvil s kapitánem. Překvapila mě ale animovaná sekvence, kdy se po aktivaci jeřábu roztrhla síť a bedny se vysypaly do lodi. Fajn, říkám si, animace ala single player, viditelná jenom pro mě. Za chvíli jsem ale šel kolem kvůli něčemu úplně jinému, a nějaký jiný hráč tam právě točil jeřábem a vysypával bedny ze sítě ven! Tak to je snad první skutečně interaktivní prosředí v onlineovce, když si odmyslím otevírání dveří...
Příroda na Barachan Islands je totálně skvělá. Nádherné kytky, tráva a džungle. 3D terén je docela náročný, místy dojde na skákání i šplhání. To rozhodně potěší. Krajina je sice rozdělena do zón, mezi kterými je loading screen, ale nahrávání je rychlé a rozhodně mi nevadí. Snad díky tomu to vypadá tak nádherně.
Dokonalý nápad je v městě Tortage. Hráč se po městě pohybuje ve dne. Kdykoliv má možnost zajít do hospody a přepnout se na noc. V nočním režimu je to v podstatě single-player: hráč nepotká ostatní postavy, hraje jen sám za sebe, a prostředí je speciálně postavené pro hlavní questovou linii - Destiny Quest. To je myšlenka, která byla tak trošku implementovaná v Lord of the Rings Online s jeho speciálními questy. Rozhodně to hru oživuje a v žádném případě to není na závadu.
Jsem zatím dalek superlativů. LotRO se mi taky zpočátku hrozně líbil, a vydržel jsem to hrát pouze pár týdnů. Uvidíme, jak se Age of Conan podaří udržet nastavenou laťku. Pokud ano, tak se mám na co těšit.

Žádné komentáře: