pondělí 19. prosince 2016

Retro: Ultima VII

Psal jsem tu o Baldur's Gate 2. Ultima VII je ale ještě o hodně starší. The Black Gate je z roku 1992 a Part II: The Serpent Isle - dnes bychom řekli datadisk - z roku 1993.
Ultima VII jela ve 256 barvách ve VGA grafice. Hra byla izometrická 2D se spritovou grafikou.
Herní svět byl pěkně rozlehlý. Vyplatilo se prolézt všechy kobky, budovy i jeskyně, všude se mohl skrývat zajímavý loot.
Hlavní předností Ultimy byla komplexita. Ve hře se dala dělat neuvěřitelná spousta věcí. Hra měla promakanou mytologii založenou na Virtues - ctnostech, které si musel Avatar postupně osvojit a prokázat. Je zajímavé, že mi mytologie Ultimy utkvěla jako konzistentní a zajímavá - narozdíl třeba od takového Skyrimu, kde mě mytologie celkem minula a nepamatuji si z ní skoro nic. Jestli je to tím, že Ultimu jsem hrál jako mladý, kdy má člověk otevřenější mysl - kdo ví.
Pokud si dobře vzpomínám, hráč mohl ovládat jenom Avatara - svého hlavního hrdinu. Jeho společníci se chovali samostatně a docela inteligentně.
Ultima těžila ze světa Britannie, vymyšleného legendárním Richardem Garriotem. Tytéž postavy pak vystupovaly i v dalších hrách série, včetně Ultimy Underworld.
Mám tu screenshoty s finálním bossem jménem The Guardian. Boj s ním byl pěkně náročný, pokud si pamatuji.

Žádné komentáře: