pondělí 19. prosince 2016

Retro: Baldur's Gate 2

Série Baldur's Gate byla průlomová pro komplexní izometrick RPG z pohledu třetí osoby. Herní zobrazení je v podstatě obdobné jako u Ultimy VII, hráč ovládá jednoho hrdinu a zbytek družiny chodí za ním. Krajina byla nádherně malovaná, boj probíhal v reálném čase, ale dal se zapauzovat a rozdat úkoly.. Dnešní Pillars of Eternity nejsou nic jiného.
Hrál jsem už první díl BG, ale nikdy jsem ho nedohrál. Až druhý díl mě vtáhl a nepustil.
Těžko bych už dokázal reprodukovat příběh. Hra vyla v roce 2000, nyní je jí tedy 16 let. Vím, že můj hrdina byl mág. Dobře si to pamatuji, protože každé povolání mělo speciální dům, který bylo možné získat a postupně rozšiřovat.
BG2 měla geniální design postav. Byla to snad první hra, která podrobně rozpracovala milostné vztahy mezi postavami, ale i sympatie a antipatie mezi jednotlivými hrdiny. Vím, že ve hře byly snad tři ženské postavy, se kterými mohl mít můj čaroděj vztah.A sanozřejmě jsem si vybral tu nejkomplikovanější - temnou elfí čarodějnici Viconii, kterou jsem zachránil před upálením na hranici. Což naprosto rozhodilo elfku Aerii, která je další potenciální partnerkou, a odešla mi z party. Před BG2 věc nevídaná.
V BG2 byly velice propracované dialogy, pomocí kterých se vztah postav rozvíjel. Tak, jak to Bioware dodnes dělá ve hrách jako je Mass Effect nebo Dragon Age.
BG2 jsem dohrál do konce.

Žádné komentáře: