pondělí 19. prosince 2016

Retro: Prince of Persia - Sands of Time

Prince of Persia Sands of Time byla špičková 3D akční záležitost. Měla poměrně jednoduchý příběh - stejně jako všechny hry o princi z Persie bylo třeba osvobodit princeznu z moci zlého vezíra.
Hra měla slušně vymakaný souboj umožňující spoustu akrobatických prvků, přemetů a kotoulů.
Hlavní síla hratelnosti spočívaala v překonávání 3D puzzlů a procházení mapou. Puzzly byly docela náročné na vymyšlení správné cesty. Provedení pak nebylo o nic jednodušší.
Jedinečným prvkem byl motiv Písků času. Hrdina časem získal přesýpací hodiny, pomocí kterých si mohl vrátit čas o pár sekund nazpátek a zvrátit tak třeba nepřízivý výsledek souboje. Dokud stačil písek, bylo možné se vracet v čase o vteřinku nebo dvě. Když písek došel, nepovedeý souboj znamenal návrat na savepoint, kterých ve hře bylo právě tak akorát.
Grafika byla skvělá, i když jednodušší - z hlediska počtu polygonů by dnes asi neobstála. Na druhou stranu, tak chytré 3D prostorové puzzly se v dnešních hrách nevidí. Snad - možná  - se k tomu trošku přiblížily některé chrámy v Assassin's Creed, kde bylo taky obtížné vymyslet ten správný průchod a pak jej precizně provést. Oproti Assassinovi byl Princ určitě náročnější a akčnější. Škoda, že dnes už takové hry nejsou.
Sands of Time jsem úspěšně dohrál.

Žádné komentáře: