neděle 29. dubna 2012

Risen 2 Dark Waters: první dojmy

Na Risen 2 jsem se hodně těšil. Hrál jsem první tři díly Gothika a i první Risen se mi moc líbil.
Druhý díl se posouvá do koloniálního období. Ačkoliv děj bezprostředně navazuje na první díl a i hrdina je tentýž, technologie už je někde jine. Už tu nejsou luky a samostříly, ale palné zbraně - bambitky a muškety.
Na prvním ostrově jsem se sotva rozkoukal. Přístavní pevnost je obklopená ohnivým peklem, které rozpoutali navrátivší se Titáni. V moři číhá gigantický Kraken, který stahuje ke dnu celé plachetnice.
Brzy jsme se s krásnou pirátkou Patty přeplavili na ostrov Tacarigua. Tady Risen naplno těží ze své nádherné grafiky. Tropické lokace jsou živoucí, prozářené pálícím sluncem. Hra stínů v bujné zeleni vypadá moc dobře.
Polovině ostrova vládne Inkvizice a guvernér, druhé polovině piráti. Hodně mě bavilo prozkoumávat s Patty ostrov. Bohuže, když jsme našli Pattyina otce kapitána Steelbearda, Patty mě opustila a nastěhovala se na jeho loď.

Atmosféra Risena je skvělá. Plantáž na cukrovou třtinu, kde ubozí divoši dřou pod dohledem inkvizičních ozbrojenců, dokresluje koloniální kolorit. Pirátská vesnice je živoucí, řemeslníci přes den pracují, večer popíjejí rum a v noci jdou spát.

Bohužel, Risen 2 sráží technické nedostatky. Hned po deseti minutách hry mě zaskočila Patty levitující nad hradbou ... tak tohle si Piranha Bytes mohli odpustit. No nic, naštěstí jsem na ní dosáhl, když jsem vyskočil na sud.
Další problém je v grafice. Zpočátku mi přišlo, že si hra bere neadekvátně moc výkonu grafické karty. I když šlapala celkem  plynule, i jednoduché scény zatěžovalý grafický čip na maximum a ubohé chladiče na kartě hvízdaly na 90% maximálních otáček. Tolik si nebere ani Skyrim.
Když jsem pak upgradoval nejnovější beta ovladače do NVidie, trochu se to zklidnilo. I tak stále přetrvává problém s blikajícími stíny, což bohužel degraduje pocit z topických scenérií s bujnou vegetací.
Třetí bug, se kterým jsem se setkal,také souvisí s vegetací. V momentě, kdy se přiblížím k místu, kde má být bujná větev anebo keřík, se vegetace objeví napřed jako malá a postupně jakoby vypučí a naroste. Vypadá to opravdu hloupě.
Abych byl spravedlivý: tyhle bugy jsou sice trošku otravné, ale nejsou game-breaking. Hrát se s tím dá a i tak je Risen 2 skvělá záležitost, která mě neskutečně baví. O hratelnosti více příště.

Žádné komentáře: