sobota 21. dubna 2012

Diablo 3 Open Beta

Tenhle víkend probíhá Open Beta na Diablo 3. Zatím jsem se o třetí Diablo moc nezajímal, viděl jsem jen pán screenshotů a četl pár článků. Zaznamenal jsem, že už vloni byla hra docela hratelná, ale pak se se Blizzard rozhodl zásadně překopat talenty.
Open Betu jsem si nemohl nechat ujít. Stáhl jsem herního klienta, oprášil účet na Battle.netu a těšil se na otevření přístupu, který měl nastat včera v 21:01.
Podle očekávání se v daný čas nic nestalo. Do hry se nedalo zalogovat, neustále hlásila chyby připojení. Launcher a přihlašovací obrazovka jsou hodně podobné WoW.
Dnes už se mi zadařilo lépe. Zalohování do hry proběhlo celkem v pohodě, vytvoření charakteru taky. Spuštění hry jsme musel zkoušet tak desetkrát, než se to chytlo a pustilo mě to dovnitř. Je to zvláštní, u single player hry to působí až nepatřičně, ale doufejme, že do ostrého spuštění to hoši z Blizzardu vychytají a nafutrují herní servery dostatečnou infrastrukturou.
Vyzkoušel jsem si tři povolání. Barbarian je veliký, vousatý stařec, tak nějak si představuju starogermánské bohy. Vzhledem mě tedy moc nemotivuje, i když jeho bojový styl mi dost sedí. Až někde najdu helmu, tak ta jeho bělovousá hlava snad zůstane schovaná.
Monk je docela sexy frajer s vousy a holou hlavou, má hare kršna sukni a holý trup. Umí dual wield, útočí jakýmsi kung fu na docela slušnou střední vzdálenost a prijde mi, že má velikánské dps. Zatím je to můj favorit.
Witch hunter je vysoký hubený emo, má kuš a umí mít v druhé ruce štít. Na dálku likviduje celkem spolehlivě, i když je vidět, že ani zdaleka nedává takovou dps jako monk. Herněmě trošku matem, že někdy klikám na nepřítele, který už umírá a Witch hunter se pak rozběhne na místo, kde nepřítel stál (což přiboji na dálku nemusí být nejlepší řešení).
Hrál jsem každé z těchto tří povolání tak půl hodinky, udělal jsem snad nejvýš čtvrtý level s monkem. Každá hra byla lehce jiná (na stejné mapě se lišily jednotlivé nepovinné dungeony).
Graficky to vypadá úchvatně. Hra je laděná do temných barev, skvěle tu funguje světlo a stín, oheň a pochodně. Bohužel jsem zaznamenal drobné grafické lagy, které bych u tohoto druhu hry nečekal.
Co je skvělé je prostředí. Působí ohromně živě, když vlezu do starého domu a tomu se propadne střecha. Přijdu k městské bráně a tam hoří ohně a stráže bojují s hordou nemrtvých. Vlezu do starého sklepa a pod nohama mi běhají hejna krys.
Oceňuju, že si Diablo drží styl zavedený předchozími díly. Hrozně mě baví, když NPC komentují události, které se udály v prvním nebo druhém díle. Některé animace, hudební a zvukové efekty jsou přesně takové, jako v předchozích dílech. Look&feel je stejný - jakkoliv je to úplně nová hra, pořád je to staré dobré Diablo.
Na třetí Diablo jsem se nijak extremně netěšil. Teď už se těším a hodně. Tuhle hru si rozhodně nenechám ujít.