sobota 17. března 2012

Mass Effect 3: Krogani a genofág

Krogani jsou moji oblíbení mimozemšťané. Jsou krásně barbarští, agresivní a dobře hlásí. Bohužel nemám savegame z ME2 a proto je Urdnot Wrex v této verzi hry již po smrti. Jeho jméno je zvěčněno na tabuli cti na Normandy. Věčná škoda, moc rád jsem s ním chodil do misí. (Jak jsem se dočetl na Mass Effect Wiki, je možné se s Urdnotem Wrexem setkat, ale jen díky savegame z předchozího dílu).
 
Abych pro lidstvo získal pomoc Turianů ve válce s Reapery, musel jsem získat Krogany za spojence. Kroganský náčelník Urdnot Wreav si za podmínku spolupráce stanovil vyřešení problému s genofágem. Tahle zápletka se táhne od prvního dílu Mass Effectu: Salariané v minulosti vytvořili genofág, aby zabránili nadměrnému rozmnožování agresivních Kroganů. V důsledku působení genofágu jsou Krogani zvolna vymírající rasou.
 
Cesta k získání genofágu mě zavedla k Evě, kroganské ženě, na které salariané úspěšně vyzkoušeli lék na genofág. Dostal jsem se do sporu s vládkyní Salarianů, která se Kroganů znovu zalekla a snažila se zabránit edvezení Evy na kroganskou domovskou planetu Tuchanka. S pomocí Mordina Soluse, starého známého salarianského vědce, se mi podařilo Evu v bezpečí odvézt. (Jak si čtu na Internetu, ME3 je opravdu geniální v tom, jak se umí poprat s dějovými alternativami - mimo jiné s tou, kdy Mordin Solus zemřel na konci druhého dílu).
K rozšíření léku na genofág jsme chtěli použít Shard, poslední z obrovských zařízení pro kontrolu atmosféry na Tuchance.
Cestou k shardu jsme sestoupili do starých kroganských katakomb. Bylo úžasné najít tam prastaré kroganské malby.
Navštívili jsme i překrásné zbytky starého kroganského města. Jakkoliv je Tuchanka zničená po jaderné válce, tady přežilo staré město i vegetace.
I tady jsem měl na vybranou: zachránit Krogany před genofágem, anebo vyhovět salarianské vládkyni a Krogany oklamat. byla to snadná volba: jednak mám Krogany rád (i když se Urdnot Wreav se chová jako pěkný bastard), jednak byl genofág ze strany Salarianů pěkné svinstvo.
Cestu k Shardu nám blokoval obří reaperský harbinger. Přivolali jsme obrovského písečného červa (krásná reminiscence na Dunu), který si s ním poradil.
Mordin Solus na sebe vzal úkol rozšířit lék proti genofágu. Při kolapsu Shardu bohužel zahynul. Mordin byl jednou z nejlepších postav v celé sérii Mass Effect: starý vědec týraný výčitkami svědomí za vývoj genofágu, který nakonec obětoval svůj život, aby svůj čin odčinil.
Bohužel, ani Eva nevydržela napětí z bojů u Shardu. Nikdy jsem neviděl její tvář, ale její příjemný hluboký hlas dokázal mírnit válečné běsnění kroganských samců. Jsem zvědav, jak to s Krogany bude dál a jak to bude mezi nimi a Salariany.