čtvrtek 15. března 2012

Mass Effect 3: třetí díl v luxusním hávu

Třetí díl série Mass Effect je výtečný. Mix sci-fi střílečky s výbornou konverzační adventurou se silnými postavami a volbami funguje opět na jedničku s hvězdičkou. Ale popořadě.
Protože jsem hrál druhý díl na XBoxu a postavu z prvního dílu naimportovat nejde, musel jsem si svého Sheparda znovu naklikat.
Úvodní mise se odehrává na Zemi, kterou napadli Reapers. Apokalypsa je vynikající, obrovské reaperské harbingery nemilosrdně drancují pozemská města. Má to podobnou atmosféru jako Válka světů, ale drsnější.
Engine ME3 bez problémů utáhne zkázu města v přípmém přenosu jako pozadí pro první Shepardovu misi, ve které se učí běhat a používat zbraně. Je to nadmíru působivé.
Znovu mě povolali do služby Alliance. Cerberus, který byl mým zaměstnavatelem ve druhém díle, je tady za padoucha hrajícího si na vlastním písečku. Dostal jsem zpátky loď Normandy 2 a spolu s Ashley Williams jsem dostal úkol hledat ve vesmíru záchranu pro týranou Zemi.

První destinací, kam jsem se s lodí Normandy podíval, byl Mars. Tady byly nalezeny staré proteanské vykopávky.
Pocitově mi přijde, že prostředí a mise v ME3 jsou mnohem lepší než byly ve druhém díle. Je pravda, že hraju na PC v plné palbě s velkým monitorem a vysokém rozlišení. Ale i tak mi prostředí přijde hezčí, komplexnější a celkově zábavnější. Dosud jsem nenašel misi, která by mi přišla stereotypní anebo nudná.
Velmi záhy jsem potkal doktorku Liaru T'Soni, starou známou z předchozích dílů. Nikdy jsem si s ní nezačal žádný vztah a ani tady z toho nic nekouká. Liara mě nějak nebere. Je ale pravda, že v boji je extrémně užitečná díky svým biotickým schopnostem.
Chudák Ashley to ještě na Marsu koupila. Robotická doktorka ve službách Cerberusu ji ošklivě zřídila. Musel jsem ji odvézt do Citadely do nemocnice. Tak zatím mám na Normandy samé chlapy anebo mimozemšťany, jedinou ženskou členkou bojové posádky je Liara. Pár dalších ženských slouží na lodi v různých profesích, ale do misí je brát nemůžu.