úterý 6. března 2012

Anno 1404 - znovu vstoupíš do stejné řeky

Znovu jsem rozehrál Anno 1404. Už jsem to zkoušel před třemi lety, teď jsem na to znobvu dostal chuť.
Grafika je opravdu kouzelná a animace vymazlené, jak to umí jen němečté developeři.
Po pár dnech hraní musím lehce poopravit, co jsem tu napsal dříve. Hra je zpočátku jednoduchál ale složitost roste geometrickou řadou. Ačkoliv v prvních misích je čas na obdivování vymazelené grafiky, s růstem úrovně obyvatel roste i náročnost. Budovat nový výrobní řetězec, do toho spravovat vyschlé zavlažování na pouštním ostrově, optimalizovat distribuci a prodej zboží a při tom ještě plnit questy a odrážet útoky nepřátel - člověk chvílemi opravdu neví, kam dřív skočit.
Klíčovým problémem je uřízení růstu a neustálá optimalizace výroby vůči poptávce tak, aby město rozumně rostlo a zároveň si na sebe vydělalo. (Ta vojenská přehlídka na screenshotu není moje město, ale základna zlých křižáků).
Muslimové jsou v Anno 1404 převážně přátelští, anebo oběti imperiální expanze zlých křižáků. Ať žije politická korektnost. Zajímalo by mě, jestli si výrobce myslí, že získá nějaké nové zákazníky v muslimských zemích. Osobně o tom pochybuji.
Pirátské doupě je nejmalebnější stavbou, co jsem zatím viděl. Škoda, že si nemůžu postavit podobné. :-)
Pohled na obilní výrobní komplex, v pozadí v oparu docela rozvinuté město. Na misích v kampani mě trošku mrzí, že hráč na začátku dostane docela velké město. Chybí tomu ten aspekt úvodního plánování. Chápu, že to je v zájmu urychlení kampaně, ale přece jen to není úplně ono.
Nomádské prostředí na pouštních ostrovech má hodně do sebe, protože je úplně odlišné. Někdy je vhodné kombinovat evropské výrobní budovy na islámské ostrovy, naopak jsem to zatím dělat nemusel.
Námořní bitvy jsou vizuálně zábavné. Ne že by tu bylo nějak moc strategického plánování, je to spíš klasický RTS model "vybuduj si početní převahu a vlítni na ně".Neurazí, ale určitě to není těžiště herního konceptu. Těžištěm je fungující ekonomika a city builder.
Tak jsem sám zvědav, jak dlouho mi to tentokrát vydrží.

Žádné komentáře: