neděle 25. března 2012

Mass Effect 3: Dohráno, 10 z 10

Mass Effect 3 se mi hodně moc líbil. Je to nádherná hra. Jedna z nejlepších, jakou jsem kdy hrál.
Má úchvatnou hratelnost. Koktejl konverzační adventury se střílecí akcí je návykově zábavný.
Je fakt, že některé herní mechanismy se zjednodušily. Chybí tu hackování zámků a trezorů.
Všechno, co mi vadilo na ME2, je v ME3 opraveno. Zjednodušilo se otravné skenování planet, zlepšila se grafika misí (byť zůstal zachován lineární design).
Naprosto úchvatná je hudba, která skvěle podbarvuje herní atmosféru. Nemá chybu.
ME3 naprosto exceluje ve variabilitě voleb. Jde to hrát různými způsoby, rozhodnutí mají zásadní dopady. Jestliže v ME2 jsem rozhodoval o osudu jednotlivých parťáků, v ME3 už jsou na miskách vah celé civilizace. To je hodně silné.
Hrál jsem to jedním dechem. Je to totálně chytlavé a návykové. Co budu dělat teď, když už jsem to celé prošel? Takhle se neomylně pozná výjimečná hra: když hráč lituje, že už je konec.
Trošku jsem sledoval flame war ohledně konců hry. Je fakt, že závěrečné volby jsou trošku podivné a vlastně se to nedá dohrát tak, aby Shepard přežil.
Osobně jsem s konci docela spokojený. Přijdou mi dostatečně epické a rozhodně mě neurážejí. Je trošku škoda, že se v závěrečné animaci neobjevuje žádný flashback reflektující zásadní herní volby (záchrana nebo zničení Gethů, Krogani versus Salariani), ale to je jen drobnost.

Některé spiklenecké teorie na Internetu usuzují, že všechno, co se stalo v závěrečné misi, je vlastně Shepardova halucinace po zásahu Reaperem v rozstříleném Londýně. Může to tak být, ale osobně tomu moc nevěřím. Pokud Bioware vydá DLC umožňující ještě jiný konec, určitě si ho koupím a vyzkouším.
Sečteno a podtrženo: za mě 10 z 10.

Žádné komentáře: