neděle 25. března 2012

Mass Effec 3: Konec

Po zničující bitvě v Londýně jsem se nakonec ocitl v Citadele, která byla přesunuta k Zemi a má se stát posledním chybějícím článkem k sestrojení superzbraně Crucible. Zmasakrovaný Shepard je těžce zraněný z bojů ve městě.
Spolu s kapitánem Andersonem jsem se tu střetl s Illusive Manem, šéfem Cerberusu. Illusive Man je bastard, se kterým bojuji nejméně třetinu ME3. Aby získal možnost kontrolovat Reapery, nezastavil se před ničím a ve jménu lidstva (anebo sebe sama) by klidně odepsal všechny ostatní civilizace.

Navíc, Illusive Man prokazoval značné známky indoktrinace - kontroly vědomí ze strany Reaperů.
Illusive Mana jsem s chutí zastřelil. Bohužel, kapitán Anderson přitom přišel o život. (Lze to hrát i tak, že Anderson přežije - což nebyl můj případ.)
A následovalo velké finále. Setkal jsem se s holografickým chlapcem - zřejmě vtělením inteligence ovládající Citadelu. Ten mi vysvětlil, že smyslem Reaperů je skutečně zničení pokřočilých civilizací, tak aby se předešlo válce mezi živými organismy a inteligentními stroji a vytvořil se prostor pro rozvoj nižších inteligentních ras. (Děkuji pěkně, ale tahle logika mi opravdu lehce uniká, poté, co jsem viděl, co Reapeři dovedou).
Dostal jsem na vybranou tři možnosti:
  • Zničit Reapery, ale s tím i všechny ostatní umělé inteligence a brány pro mezihvězdné skoky. Shepard přitom zemře.
  • Ovládnout Reapery - tedy sám se stát Reaperem.
  • Zlatá střední cesta - obětovat život, což má za následek prolnutí umělého a přirozeného života. Všechny živé organismy tak získají prvky umělé inteligence.
Protože jsem poctivě uhrál vedlejší mise, měl jsem dostatečnou bojovou sílu a Země přežila.

Normandie havarovala při zničení mezihvězdných bran kdesi v džungli.
Tenhle screenshot je ze zlaté střední cesty - Joker a Edi jsou představiteli nového, budoucího života - syntézy biologických a elektronických inteligentních bytostí.

The End.

Po titulcích se ještě ukázala krátká cutscéna starého pána, který vypráví malému chlapci o Shepardovi. To hodně potěšilo.

Žádné komentáře: