neděle 16. června 2024

Ghost of Tsushima: Herní orgie v Japonsku


Od Ghost of Tsushima jsem čekal něco jako Assassin's Creed v Japonsku. Ironií osudu se tahle hra z Playstation objevuje na PC v době, kdy Ubisoft oznamuje Assassin's Creed: Shadows, který bude z taktéž z Japonska. A bude mít hrdinu samuraje - černocha. Který je prý obrazem historické osobnosti.

Well, může být. Ke cti Ghost of Tsushima nutno přičíst, že je velmi, velmi japonská. Žádní běloši ani černoši. Ve hře najdeme pouze Japonce, kteří brání svůj ostrov Tsushima proti invazi Mongolů. A ti jsou vynikající, obrovští, s jasně rozeznatelnou kulturou. I způsob boje mají jiný než japonští samurajové anebo róninové.



Hra má parádní grafiku. Pravda, barvy jsou přepálené a přesaturované, ale vypadá to hrozně pěkně. Je to prostě japonské - tak, jak si Evropan představuje Japonsko. Pravda, hra má navíc Kurosawa režim, kdy se přepne do černobílého zobrazní připomínajícího filmy slavného režiséra - ale barevné palety jsou tak povedené, že jsem tenhl egeniální nápad jen krátce vyzkoušel.



Zvuk i hudba se také hodně povedly. Dialogy lze mít samozřejmě i v japonštině a mongolové pak mluví mongolsky. Půsbí to parádně. 


Hodně cením drobné nápady a vychytávky, kterými se hra odlišuje od konkurence. Tak předně slavná navigace větrem. Po zadání cíle se změní směr větru a hráč může následovat směr, který mu ukazují trávy a listy unášené větrem. Jak geniální náhrada kompasu.

Další drobnost jsou miniaktivity rozesté po mapě. Na tyihle aktivity vás upozorní žluva, která poletuje a vede vás k Point of Interest, tak jako africké medozvěstka vede k včelímu úlu.

Možnost skládat haiku - najdete to správné místo, sednete si a skládáte verše. Jen si vybíráte z předpřipravených sentencí a odměnou je jen páska na čelo - ale jak skvěle to navozuje atmosféru!


Anebo lázně. Najdete bazén s horkou vodou, hrdina se vykoupe a rozšíří si health bar o malý kousek. Super.

 

Anebo moje oblíbená liška. Ta zavede k oltáři, kde se hrdina pomodlí a posílí si amulety, které může navěšovat na brnění.

Všechno to jsou drobnosti, které jsou dobře vymyšlené a dobře udělané. Palec nahoru.

Žádné komentáře: