neděle 13. ledna 2019

Assassin's Creed Odyssey: Bitvy

Soubojový systém a bitvyuž jsem tu chválil. Vizuálně je to poastva pro oči.
Bohužel, instalací patchů - amožná taky tím, že jsem si hrál s tuněním grafiky - jsem se dostal do stavu, že mi bitvy začaly lagovat. FPS padalo někam hluboko pod dvacet. Překvapivě se to pořád dalo hrát. Když se před bitvou hra restartovala, tak to šlapalo v pohodě.
Bitvy jsou jednoznačně epické. Představují asi největší posun oproti Origins, nad kterými jsem se rozplýval před rokem. V Origins je jen jedna bitva, ale je to spíš parodie. Ta pravá bitevní vřava s mnoha desítkami bojovníků se objevuje až tady v Odyssey.
Ubisoft vtipně vyřešil problém se simulací. Do vlastního boje s hrdinou se v jednu chvíli zapojuje jen několik válečníků. Ti ostatní si to na bojišti rozdávají mezi sebou a hrdiny si moc nevšímají. Není tak problém s přečíslením. Ve skutečnosti jsou bitvy zejména ke konci hry jednodušší než souboje třeba v pevnostech.
Pokud hrdina přeběhne bitevním polem, do boje s ním se zapojí pro změnu jiní bojovníci - čtyři, pět, ne o moc víc - a boj plynule pokračuje.


Ze začátku hry jsem měl v bitvách problém. Pokud jsme hrál za Athény, nedokázal jsem zabíjet nepřítele dostatečně rychle. Sparťané mají v bitvách těžkooděnce, se kterými si Athény těžko poradí.

Navíc, v bitvách proti mně často nastupoval tuhý mercenary, který mě zabil, anebo se souboj s ním protáhl. Bitvu jsem pak sice přežil, ale mezitím moji spolubojovníci podlehli nepříteli.

Později se mercenary přestali v bitvách vyskytovat. Nevím, jestli to byl důsledek patche, anebo toho, že jsem v žebříčku mercenary šplhal vzhůru.

Bitvy jsou dobře zapojené do příběhu. Některé questy jsou na bitvy přímo naroubované, což je super. Někteří členové Cult of Cosmos se také dají najít pouze v bitvě.
Kdybych už měl něco hře vytknout, tak to, že válka si žije vlastním životem. příběh hry tak není příběhem o válce. Válka a bitvy tam jsou jako víceméně vedlejší aktivity, kterých se hrdina až na ty příběhové výjimky nemusí účastnit.
RPG systém Odyssey vede k tomu, že se schopnosti a equipment dají výrazně potunit. Což pak vedlo k tomu, že jsem se ke konci hry změnil ve vraždící kombajn, který prochází bitvami jako nůž máslem, masakruje desítky protivníků a k tomu několik nepřátelských kapitánů i s generálem.
Několikrát jsem se v bitvě potkal i se svou sestrou Cassandrou, nyní členkou kultu vystupující pod jménem Deimos.
V bitvě Cassandra zabila mého přítele, spartského generála Brasidase.