neděle 27. ledna 2019

Aven Colony: City builder s vesmírnou kolonií

Aven Colony jsem koupil na GoG za pár peněz. Chtěl jsem to jen vyzkoušet a, ale chytlo mě to. Jel jsem jednu misi za druhou a nakonec jsem dohrál celou kampaň.
Vesmírný city builder má kouzelnou grafiku. Hratelnost je něco mezi  Caesarem a sérií Anno: staví se město, přičemž se balancuje energie, jídlo, počet obyvatel, voda a peníze - ve hře reprezentované nanity.
 
 Stejně jako v Caesarovi se jednotlivé mise výrazně liší svým prostředím a podmínkami. Tady najdeme bujnou mimozemskou vegetaci,  ledové pláně a vyprahlé pouště. Do toho mimozemské rostliny i fauna - spory ničící budovy a píseční červi.
Je třeba se vyrovnat i s počasím. V zimě nefungují farmy, skleníky a soláry jedou jen na část kapacity. Občasná shard storm bombarduje město ledovými rampouchy a ničí budovy. Blesky mohou poničit kolonii, ale také se stát zdrojem energie.

Oproti Caesarovi a Anno je tu jednodušší práce s lokalitami. Je jedno, jestli skladiště postavím vedle farmy anebo na konci města. S lokací pracují pouze některé prvky, jako je vzduch, spokojenost obyvatel a kriminalita. Vzduchové filtry je potřeba stavět u nejvíce znečišťujících budov, jako jsou geoelektrárny a doly.
Obyvatele je možné nacpat do mrakodrapů, když se jim postaví městská doprava pomocí vznášedel. Doly a elektrárny mohou být na druhém konci mapy, aby fungovaly, musí mít v patřičné vzdálenosti sebemenší obydlí.
Pěkně funguje zkoumání a mimozemské potraviny, které se teprve zpracováním ve mlýně mění na jedlé. Chemická továrna zase umí vyrobit různé preparáty zlepšující spokojenost obyvatelstva.
Kampaň je řešená formou dialogů, které se tu a tam v misích onjevují a jsou napojené na questy. Celá kampaň se točí kolem nacházení stop po mimozemské civilizaci, která kdysi Aven obývala.
Hra má spoustu vychytávek, které se v kampni využijí jen tu a tam - za všechny třeba vesmírný výtah, laserová elektrárna přenášející energii ze vzdálených solárních farem anebo zakládání kolonií.
Z města se dá odzoomovat na mapu, na které lze s průzkumnou lodí nalézat Points of Interest. Ty přidávají tu a tam suroviny, osoby, mimozemský artefakt ke zkoumání, anebo jen levelování průzkumné lodi. Některé body na mapě lze zničit - jako je hnízdo mimozemských spor anebo základana rebelů, kteří tu a tam útočí na město.