sobota 30. května 2015

The Witcher 3: Krvavý baron

Zaklínač neskutečně skvěle pracuje s postavami. Jsou dobře vymyšlené, výborně zasazené do příběhu, graficky vymakané a skvěle nadabované.
Jednou z nejsilnějších postav, jaké jsem doposud potkal, je Krvavý baron. Bývalý voják, který se s tlupou vojáků zmocnil opevněné tvrze na ostrůvku v jezeře.
Baron je surový alkoholik, zmlátil svou ženu tak, že z toho potratila. Geralt mu pomáhá zjistit informace o jeho zmizelé rodině, aby na oplátku zjistil něco o Ciri.
Baron je svým způsobem šovinistické ožralé hovado, na druhou stranu má své dobré stránky. K Ciri se kdysi zachoval vyloženě dobře, svoji zmizelou ženu a dceru hluboce miluje. Člověku je ho líto, protože má život tak zpackaný, že už se asi nedá dát dohromady.
Naprosto úchvatný quest je spojený s baronovým potraceným dítětem. Pohřbený plod způsobil kletbu na celou tvrz. Odstranění kletby, při kterém musí baron potracený plod obejmout a nazvat jménem, je jedním z vůbec nejsilnějších momentů, jaké jsem ve hrách zažil. Hluboce smekám před scénáristy: tohle je majstrštyk. Ještě teď se mi z toho ježí chlupy.
Co víc: celý baronův příběh má varianty, Geralt se může rozhodovat, co udělá - zda bude baronovi pomáhat, zda potracený plod zabije nebo promění v ochránce tvrze ...
Fascinuje mě, jak moc questů se kolem barona vyskytuje.Tak například jsem jednou přijel do jeho tvrze ve chvíli, kdy tam hořela stodola. Mohl jsem se na to vykašlat - anebo se vydat do plamenů a zachránit štolbu a koně.
Ve srovnání s jednoduchými questy v jiných hrách se musím v duchu smát - a nemyslím jen grind jako ve WOW, ale i komplexnější questy jako má Skyrim. Klasické questy typu "přines pět vlčích kůží" tu prostě nejsou. Všechny questy včetně těch vedlejších mají skvělý příběh a jsou unikátní, neopakovatelné, zábavné. Něco takového vidím poprvé. Navíc se dost často stává, že zadání questu je jen rámcové a skutečný obsah se objeví až cestou.
Zaklínač nastavuje nový etalon: to, co je opravdu dobrý quest, se bude do budoucna poměřovat proti Witcherovi.