neděle 27. března 2011

Shogun 2: Námořní bitvy

 Námořní bitvy prodělaly v Shogunovi revoluční změnu. Je tady skutečně funkční pobřeží! Většina bitev sice probíhá na otevřeném moři, ale když nic jiného, pevnina je alespoň vidět na obzoru. 
Shogun ale umí i mělčiny, průlivy a ostrovy - podle toho, kde na strategické mapě bitva probíhá. Tak tomu říkám skutečná revoluce!
Japonské lodě jsou celkem neforemné škatule poháněné vesly. Odpadá tak práce s větrem, která byla v předchozích dílech stěžejní.

Zatím mi přijde, že střelecké lodě mají výraznou převahu nad bune - obrněnými loďmi stavěnými na zahákování a boj na blízko. 
Moc pěkně vypadá, když se šípy s drnčením zapichují do palub lodí. Takhle promakané modely lodí s vesly si přimo říkají o zpracování například antické tématiky. Pevně věřím, že příští Total War hra bude opět Rome anebo Alexander.

Je krása dívat se na animaci při zahákování. Samurajové nahazují lana s kotvičkami, přitahují nepřítelskou loď a přeskakují přes palubu. Tohle všechno sice už uměl Empire: Total War, ale teprve Shogun má na lodích ty správné počty mužů, aby to vypadalo tak pěkně.

Žádné komentáře: