sobota 15. srpna 2009

Anno 1404: Politicky korektní budovatelský klenot

Anno 1404 je další ze série středověkých budovatelských strategií Anno. Hrál jsem Anno 1701 a nijak extrémně mě to neuchvátilo; Anno 1404 je o poznání vymakanější.
Grafika je prostě skvostná, baráčky vypiplané, animace panáčků jsou k sežrání. Když jsem v jedné z prvních misí viděl rozestavěnou katedrálu, tak mě to dostalo. Takhle vymazlené hry umí jenom Němci.
Přijde mi, že Anno 1404 má oproti svému předchůdci trošku vybalancovanější hratelnost. Není to tak husté na micromanagement, je jednoduché město postavit, leč v dlouhodobém aspektu je třeba dobře plánovat a hlídat si zásoby surovin. Přesně tak, jak by to mělo být.
Ideově je Anno 1404 zařazeno do křižáckých válek. Hráč hraje za hodné křesťany, musí spolupracovat s hodnými muslimy a bojovat trošku se zlými pirátskými muslimy a především se zlými křesťany. Je to tak trošku poněkud politicky korektní, jako by výrobce doufal v úspěch v muslimských zemích. S historickou skutečností to nemá společného nic a ani si na to nehraje. To mě na sérii Anno trošku vadí, od začátku. Ale nešť.
Doposud jsem odehrál pár misí z kampaně. Jsem zvědav, jestli se k tomu vrátím. Hra je to pěkná, zábavná, hratelná. Bez zjevných nedostatků, které by mě otravovaly. Leč žere to čas. Je fajn dívat se, jak město roste. Mě osobně to stačilo na tři čtyři večery. Asi bych si rád zkusil sandbox mód a postavil katedrálu. To mi připomíná starého dobrého Pharaoha.
Když už má člověk imperiální choutky, tak takové Empire: Total War je uspokojí přímočaře a epicky. Anno 1404 je taky propracované, ale není epické, jen roztomilé.

Žádné komentáře: