neděle 1. března 2009

Empire: Total War - dojmy z dema

Stáhl jsem si hratelné demo Empire: Total War. Byl jsem na to hodně zvědavý, protože sérii Total War miluji. Považuji se za veterána, hrál jsem všechny díly - Shogun, Medieval, Rome i Medieval II.
Empire přináší 18. století a lodě. Na lodě jsem byl hodně moc zvědavý, a musím přiznat, že výsledek výrazně předčil očekávání. Je to totální pastva pro oči - takovou mořskou hladinu jsem ještě neviděl. Chová se totálně realisticky, lodě mají zpěněné přídě a brázdu za kormidlem. Čistá radost! Jsem ještě zvědav, jestli tam bude pořádné vlnobití a bouře, ale už tohle mi stačí ke štěstí.
Manévrování s loděmi funguje dokonale. Je to opravdu základ úspěchu. Bitvu obsaženou v demu jsem si poctivě odehrál 4x, a musím přiznat, že to NEMÁ CHYBU! Lodě plují krásně v linii, je možné s linií pracovat, vítr se chová jak má. Fungují tu klasické Nelsonovy taktiky - "položit příčku na T". Jakmile se linie rozbije, je třeba ovládat každou loď samostatně. Zvuky a grafika jsou bez chybičky.
Pozemní bitvy jsou moc pěkně vyvedné graficky. Barevné uniformy jsou krásně detailní, hýbe se to absolutně plynule, zoom šlape od totálně strategického pohledu po naprosté přiblížení bez sebemenšího trhání. Je vidět, že engine je z hlediska výkonu bezkonkurenční.
Z hlediska vedení bitvy jsem taky celkem spokojený. Je třeba to hrát diametrálně jinak než Empire: Total War, jednotky se chovají jinak a je potřeba s nimi jinak zacházet.
Potěší hodně členité bojiště, bitva u Brandywine Creek (sic!) z americké války o nezávislost se odehrává v celkem neprostupné krajině plné lesíků, s potokem se dvěma brody. Krajina funguje tak jak má - na první pokus jsem obešel opevněné postavení Američanů, celou armádu jsem poslal obchvatem přes nechráněný brod a vyhnul jsem se tak jejich dělům. Nemělo to chybu, zvítězil jsem drtivě.
Pro porovnání jsem si vyzkoušel frontální útok na opevněný brod - a dle očekávání jsem dostal strašlivě na budku.
Teď jen doufám, že takhle členitá bojiště budou i v hlavní kampani a nejen v historických bitvách.
Na Internetu jsem se dočetl, že Rakousko má být rovněž hratelnou zemí. To mě rozhodně moc těší, doufám, že bude hratelné hned od začátku a nebude třeba ho odemykat. Mám plán zahnat Turky za Bospor a pak udělat z Rakouska námořní velmoc a ovládnout Středomoří. :-)
Vychází to za pár dní, tak doufám, že se to v Česku objeví hned v den vydání. Brousím si zuby na Collector's Edition, tohle vypadá na pecku, která si to zaslouží.

Žádné komentáře: