neděle 22. února 2009

Fable 2: Svět a vztahy

Fable 2 je kouzelná hra. Žánrově RPG s akčními boji a prvky adventure, pojetím jedinečná a neskutečně nádherná. Když malý sirotek v zasněženém Kamenném Újezdě pozoruje představení obchodníka s magickými předměty, stojí na samotném začátku zlaté cesty, která jej povede celým životem až ke královskému trůnu.
Fable 2 staví na otevřeném světě, který se mění. Hrdina je na začátku hry malý chlapec (nebo děvče). Jak postupně roste, učí se a koná, mění se postupně jeho podoba: přibývají svaly a výška, roste břicho anebo hubne, přibývají jizvy. Dobro přidá svatozář, zlo (prý) rohy, mravný život blonďaté vlasy (ty jsem si obarvil na černo), hříšný život temnou kůži i vlasy. Peter Molyneu, geniální autor téhle hry, zužitkoval technologii vytvořenou na hře Black and White, kde se tahle featura objevila poprvé.
Mě osobně moc imponoval svět, který se mění. Vesnice Dubové Lány je na začátku hry poloviční než na konci, město Západní Útesy bylo na začátku hry jenom pár stanů a na konci kvetoucí přístav. Hrdina si může vybrat, jestli zachrání Chrám Světla anebo Chrám Temnoty. Ten, který si vybere, bude pozvednut a rozvine se.
Funguje tu ekonomika, jsou tu řemesla formou miniher (dřevorubec, kovář, výčepní v hospodě), je možné osvobozovat (anebo zajímat) otroky, je možné lovit skřety za peníze. Hlavní příběh je o pomstě na tyranu Lucienovi, který hlavnímu hrdinovi na začátku hry zabil sestru a snaží se vybudovat magickou věž v moři. Hrdina sám stráví kus své cesty jako strážný vězňů v téhle věži.
V rámci hlavního questu musí hrdina postupně získat tři spojence: obrovskou bojovnici Mlátičku s kladivem (v originále Hammer), mága Gartha a korzára Reavera. Reaver je parchant, kterého bych s chutí zabil za to, co mi ve hře udělal, ale bohužel je nutné nechat ho na živu až do konce.
Ve hře jsou krásné side questy - potěšil mě hrobník, který mě nechal najít kusy těla mrtvé krasavice, do jejíž obrazu se zamiloval, a pak ji oživil. Hrdina má na výběr, zda mu krasavici Lady Šerou (Lady Grey) přebere a ožení se s ní sám, anebo se diskrétně vzdálí.
A propos, lásky a vztahy: Ve hře fungují vztahy. Pomocí sady gest je možné vzbuzovat veselost, lásku, strach nebo hněv. A když je hrdina vešák a umí se vlichotit, může následovat sex. Nezávazný, anebo s prstýnkem a svatbou. Oženil jsem se ve Fable 2 čtyřikrát. Tři ženy mi z různých důvodů utekly i s dětmi, čtvrtou jsem si udržel. Manželství ve Fable jsou sice promakaná, ale i lehce zabugovaná - jednou jsem byl ženatý s jednou ženou ve dvou domech a přestože mi z jednoho manželství utekla, hra mi stále hlásila, že druhé manželství spokojeně pokračuje.
Kromě manželského sexu jsem několikrát šel s přístavní kurvou a několikrát jsem přeřízl několik nadržených paniček ve městě. Je možné užít si i s homosexuálním nebo bisexuálním partnerem stejného pohlaví (je o tom i side quest o přihřátém synkovi farmáře Gilese).

Žádné komentáře: