sobota 15. července 2023

Mount & Blade 2: Bannerlord - Všechny bitvy vedou do Říma

Mount&Blade 2: Bannerlord má bohatou modovací scénu. Už dlouho mě lákal mod Eagle Rising, zaněřený na římské impérium. 


Mod je impresivní a má fantastickou atmosféru. Vést legionáře do bitvy je úžasný zážitek. 



Vypadá úplně fantasticky, v kombinaci s ENB presety a modem na počasí je to čistá paráda. Navíc to není jen o grafice a brnění, funguje tu zajímavá mechanika najímání centurionů, kteří zvyšují limit vojáků.

Eagle Rising nyní obshauje plnohodnotné Římany, Dáky, Skythy, Kelty a Kartagince. Do budoucna se počítá s dalšími frakcemi. Měli by se objevit Řekové, Germán a Parthové.

Hrál jsem v režimu sandboxu, vyhnul jsem se tak nepříliš podařené hlavní kampani. 

Kromě Římanů jsem vyzkoušel několik dalších modů. Asi nejvíce mi pomohl mod Agriculture Estate, umožňující nakupovat půdu ve vesnicích a vydělávat na ní. Když jsem to rozjel ve velkém stylu, po čase jsem nevěděl, co s penězi.

Jako obvykle jsem se dostal do stádia, kdy jsem byl významným vazalem s velkou armádou, několika městy a pár hrady. A v tu chvíli mě to přestalo bavit. Budovat vlastní království mě kupodivu netankuje.


Bannerlord má neskutečně skvělé bitvy a obléhání a slušnou umělou inteligenci postav na mapě. Když člověk v bitvě porazí hlavu nepřátelské říše, je to velká paráda. 

 

Strategie království mi přijde někdy nesmyslná. Císařovna Rhaegea měla plné ruce práce ve dvou válkách, a klidně se pustila do třetí.  Úplně nesmyslně.

Ekonomika ve hře je funkční, ceny se mění podle toho, jak mezi městy cestují karavany - včetně hráče. Což je fascinující, řada hráčů se zaměřuje na kariéru obchodníka a vozí zboží z místa na místo. 


Neumím si moc představit ekonomiku a práci s pasivním příjmem, pokud bych neměl mod Agriculture Estate. Rozchodit funkční ekonomiku dobytých měst a hradů se mi nikdy nepodařilo, karavany a dílny jsou omezené a vydělávají docela málo.

Questy mi bohužel přijdou neosobní, nudné a repetitivní. Většinou jsem na ně rezignoval. Velká škoda, že ve hře nejsou pořádné quest chainy a že je hlavní quest tak nepodařený.

Ze všeho nejvíc mě štvalo dobývání hideoutů. Je pravda, že už hra ubsahuje několik různých šablon, ale pořád je to hrozně repetitivní. 

Trošku mě ničiliy dlouhé bitvy. Měl jsem velikos armád omezenou na 200:200, takže když se střetly tisícové armády, musel jsem se prosekat několika (mnoha) vlnami posil. Nevyhnutelně jsem dostával rány a po čase jsem byl vyřazen z boje - i když jsem předtím pobil třeba 40 nepřátel. V režimu autoresolve mi pak hra často padala, protože se všechny animace na pozadí dál provádějí.

Posily mi nepřijdou úplně šťastné, spawnují se na stejném místě mapy a někdy hráči doslova před nosem. Dalo by se to vyřešit i lépe, kdyby se spawnovaly dále od hráče. Vypadalo by to realističtěji. 

Bohužel, hra se neustále vyvíjí a nové verze často narušují kompatibilitu modů. Což se mi přesně stalo: Římany jsem rozehrál na verzi 1.1.3, do toho se objevila aplaudovaná verze 1.2.0, která přináší spoustu nové funkčnosti. Obávám se, že už to znovu zkoušet nebudu.

Žádné komentáře: