čtvrtek 9. srpna 2018

Subnautica: Hlubiny

Na ponor do hlubin Subnautiky mi nezbylo než se připravit. Malá ponorka Seamoth mi sice seděla z pohledu manévrování, ale byla omezená na hloubku 900m. Proto jsem si postavil velkou, plnokrevnou ponorku Cyclops.
Cyclops se sice neohrabaně řídí a je nemotorný, ale má velikou nosnost a po vylepšení zvládne hloubku 1700m.
A také si v něm můžu vypěstovat jídlo. Což není vůbec k zahození a řeší to jednu ze dvou potřeb survivalu. Ten druhý - dostatek vody - řeší filtršaty jako vyšité z Duny. Od začátku hry byla voda pro mě nejotravnější, protože ubývala zatraceně rychle. Napřed jsem získával vodu z ulovených ryb, pak jsem ji destiloval za pomoci soli a vápencových korálů, pak jsem si na základě postavil filtrační zařízení - obrovský žrout energie s nízkou účinností. Filtršaty tohle všechno odbouraly.
Kolem mé základny majesátně proplouvá obří leviathan.

Chobotnice je pěkně děsivá potvora. Má speciální elektromagnetický útok, který na pár vteřin vypne všechny energetické zdroje v okolí.
První úroveň hlubiny je Sunken River. Na dně obrovské jeskyně se převalují sirné roztoky. Pro bezpečný pohyb jsem si postavil další vozidlo - kráčející oblek Prawnsuit. Kromě ochrany před toxickým prostředím a teplotou má jednu obrovskou východu - na paže jde namontovat vrtná souprava pro těžnu minerálů. Bohužel neumí plavat, zato umí chodit, má trysku a vystřelovací hák na laně. Ovládání krevetího obleku je nová disciplína sama pro sebe, je to zase něco docela jiného než Seamoth a Cyclops.
Na konci Sunken River je  příjemná oblast Tree of Life. Je obydlená světélkujícími ladnými rejnoky, kteří se živí obřím stromem rostoucím v podzemí. Nařed jsem si myslel, že tito rejnoci jsou inteligentní bytosti - něco jako v Cameronově filmu Hlubina.
O dalších pár set metrů níž už začíná láva. Tady si tajemní mimozemšťané postavili termální elektrárnu. Bez ochrany Prawnsuit bych se tu za chvíli uvařil.
Lávový mořský drak je vůbec nejděsivější stvoření, jaké jsem v Subnautice potkal. Nejen že je agresivní, navíc ještě plive oheň.
Docela na dně, v hloubce 1600m, v zóně aktivní lávy je skryté primární zařízení mimozemšťanů. Tady je v obrovské nádrži uvězněný Sea Emperor - titánské inteligentní stvoření s telepatickmi schopnostmi. Něco mi říká, že tady by mohl být klíč k vyřešení záhady Subnautiky.

Žádné komentáře: