sobota 6. ledna 2018

Assassin's Creed Origins: Caesar

Gaius Julius Caesar je moje oblíbená historická postava. Mám o něm docela načteno. Ohledně jeho role v Assassin's Creed mám trošku smíšené pocity.
Setkání Kleopatry (a assassina Bayeka) s Caesarem začíná známou epizodou transportu v zavinutém koberci. 
Caesar je tu vymodelovaný jako živý.
Bohužel se ve hře příliš neprojevuje jeho charisma a genialita.
Bayek a Aya jsou vysláni najít vchod do hrobky Alexandra Velikého.

Atmosféra hrobky je prostě úchvatná. Největší z vojevůdců tu leží v sarkofágu vyplněném medem, aby se jeho tělo nezkazilo.

Zatímco Bayek prchá s Caesarem ze vzbouřené Alexandrie, Aya má za úkol rozsvítit maják na Faru a přivolat posily.
Mise s Ayou obecně nemám rád. Aya nemá pořádné zbraně, nemá Bayekovy schopnosti - a přijde mi k ničemu, když si celou hru leveluju postavu a pak mám hrát klíčové střetnutí s někým jiným. Když Aya velí lodím, ještě to zkousnu.
Přechod přístavu po stěžních hořících lodí egyptské flotily je vizuálně působivý, ale herně je to dost o ničem. Aya moc nemá šanci spadnout, výzva veškerá žádná.
Naopak, na Faru Aya musí podstoupit jeden z boss fightů s nabušeným centurionem - a tady mi Bayek chyběl asi nejvíc.
Bayek s Caesarem zatím na voze prchají z Alexandrie. Akční pasáž je velmi slušná, dokud Caesar řídí a Bayek odstřeluje pronásledující jezdce.
 
Pak se ale na scénu vřítí válečný slon. A tady to začíná drhnout. Při prvním pokusu mě slon zabil- nevěděl jsem, co mám dělat. Při druhém pokusu slon proběhl a zmizel kdesi v polích. Bayek s Caesarem nerušeně projeli trasu, přičemž házeli hlášky, jako by je slon stále pronásledoval. A pak se pustila animace, jak Bayek na poslední chvíli zabije slona kopím do oka.
Následuje bitva Římanů s Egypťany v deltě Nilu, Při ní nešťastně zemře Kleoptařin bratr - faraon Ptolemaios.
Bitva mě popravdě neuspokojila. Bojující vojáci si Bayeka vůbec nevšímají, stačí to proběhnout. Věčná škoda! Proč to nemohli pojmout jako bitvu na konci Zaklínače?
Souboj s Luciem Septimiem je jiné kafe. Jako boss je docela tuhý. Bohužel mi Caesar nedovolil ho zabít.