sobota 28. ledna 2017

Stellaris: Střední hra

Mám odehráno 30 hodin a jsem někde ve střední fázi hry. Hra se hodně mění. Budovat mezihvězdné impérium je něco o hodně jiného než počáteční expanze.
Dostal jsem se do stádia, kdy nemusím moc řešit zdroje. Minerálů mám spoustu, energii musím občas dokupovat.
Hra stále nabízí další a další technologie k objevení. Stavím už velké mezihvězdné lodě.
Hra obsahuje omezení expanze. Přímo lze řídit jenom pět planet. Když jich má člověk víc, hra ho penalizuje.
Stellaris má systém sektorů, do kterých se sdružují moje planety ovládané AI. Mám teď tuším čtyři sektory. Planety v sektoru musí na sebe navazovat. Hráš v sektorech může ovlivňovat stavbu lodí, ale nemá kontrolu nadstavbou budov na planetě. Na jednu stranu je to příjemná úleva. Na druhou stranu trošku zamrzí, že nelze mít věci pod kotrolou. Pět přímo řízených planet mi přece jen přijde málo.
Války fungují dobře. Jsou tu invaze na planety, blokády i masivní bitvy, kdy vesmírem šlehají lasery a protonová děla. Bitvy se nedají řídit. Jen dostat flotilu do kontaktu s nepřítelem a pak se kochat.
Diplomacie má zajímavé možnosti. Při každé válce si lze nadefinovat požadavky, za které se bojuje. Spojenci v mojí allianci pak hlasují. Zdaleka ne každá válka projde.
Líbí se mi systém výchovy primitivních civilizací. Lze je buď pouze pozorovat a čekat, až vyspějí, nebo jim lze pomáhat v rozvoji. Mladá rasa pak vytvoří vlastní říši, která je vazalem mého impéria. Po určité době lze vazaly absorbovat, což je další z cest, jak rozšiřovat impérium.
 Poměrně brzy jsem se ocitl obklopen spojenci a nebylo kam moc expandovat. Novou dynamiku hře dodal objev terraformování: dříve neobyvatelné planety teď dokážu přizpůsobit pro kolonizaci.
Je škoda, že ve střední fázi hra nenabízí moc zajímavých questů. Musím si tak určovat cíle sám. Zda budu bojovat s agresivními fanatickými kudlankami, nebo s imperialistickými měkkýši, anebo se napřed vypořádám s pozůstatkem kdysi mocné říše militantních korýšů, je jenom na mě. To je trošku škoda. A přitom by to šlo tak snadno dodělat, všechny mechaniky ve hře jsou.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

r6d50f9v26 o1h90y0v50 n0n87b4q43 h3f80n5p73 w9o34i9p84 a6a08c5v79