čtvrtek 19. ledna 2017

Firewatch: Adventura nebo simulátor chození? - 8 z 10

Firewatch je hodně zajímavá hra. Poměrně maličký tým udělal na Unity enginu boží adventuru, která si získala velkou popularitu.
Hrdina hraje požární hlídku kdesi v rezervaci daleko od lidí. Bydlí ve strážní věži a pohybuje se po okolí. Mapa není nijak rozsáhlá, ale je docela členitá.
V celé hře vlastně nejsou žádné postavy. Jednou na okamžik zahlédnete chlapa s baterkou, na začátku jsou vidět dvě holky v dálce na ostrůvku v jezeře - a to je všechno. Viděl jsem nějaké screenshoty s jelenem, já ho ale ve hře nepotkal.
Hlavní parťák Delilah je po celou dobu v kontaktu pouze vysílačkou. Což nevadí, ale naopak hraje dohromady. Příběh je budován hlavně rozhovory s Delilah, nalezenými dokumenty a fotografiemi.
Příběh je příjemně dospělý. Úvodní chození po lese a uklízení plechovek od piva se záhy změní v napínavé vyšetřování čím dál víc zauzlené záhady. I když, napínavé není asi to správné slovo. Firewatch není nikterak nervy drásající záležitostí. Spíš pomaličku a postupně buduje atmosféru díky zvukům. A samozřejmě excelentní grafice.
Prostředí vyschlé přírody s pískovcovými kaňony, kde hrdina prožije léto a podzim, je vizuální pastvou pro oči. Když se v závěrečné fázi hry rozhoří požár, je to pecka.
Někteří lidé označují Firewatch za "walking simulator" a nejsou tak moc daleko od pravdy. Hra opravdu není náročná. Nejsou tam žádné hádanky ani akce. Je lineární, přímočará a není kde udělat chybu. Různé volby v rozhovorech se projeví marginálně. Hru tvoří hlavně skvělé prostředí s unikátní atmosférou. Snad největší výzvou bylo naučit se na začátku chodit podle mapy.
Mě se to líbilo. Vizuálně skvělé, dabing nevídaně excelentní. Chyběla mi tam troška akce. Kdyby do hry autoři dodělali dvě tři akční scény a pár hádanek, mohlo to být ještě lepší.
Dohrál jsem to za dva večery. Gametime mám čtyři hodiny, což je přece jenom dost málo. Ale hru jsem koupil na Steamu ve slevě za 11 eur, což je cena adekvátní zážitku.
Musím ještě vypíchnout skvělý nápad s foťákem, který ve hře najdete. Všechny fotky udělané ve hře se pak ukazují při závěrečných titulcích. Před tímhle nápadem smekám, to tu ještě nebylo.
Za mě 8 z 10. Kdyby tam bylo trošičku akce, větší výzva a pár hádanek, mohlo to snadno být 9 z 10.

Žádné komentáře: