úterý 24. září 2024

Kingdom Come: Deliverance - druhý průchod s DLC

Abych se správně natěšil na druhý díl Kingdom Come:Deliverance, zahrál jsem si znovu první díl. První průchod jsem hrál hned jak hra vyšla a ještě nebyla venku DLC. Teď jsem si to užil znovu v plné palbě.


Zjistil jsem, že prostě nedokážu hrát zásadně jinak. Zkrátka neumím hrát alkoholika a zloděje, i když jsem to měl v úmyslu. Většinu voleb ve hře jsem řešil stejně. Nakonec jsem opět skončil jako rytíř bez bázně a hany.

Užil jsem si s Muttem mým psem. Ten je vymakaný, až jsem žasnul. Dá se krmit a mazlit. Umí spoustu věcí - skákat přes plot, aportovat, lovit, nacházet skryté věci, pomůže v boji.   Chová se logicky. 


Mnohem líp jsem zvládal šerm. Konečně jsem se naučil pořádně blokovat a používat Master Strike. Pravda, komba jsem se za cleou hru nenaučil - i tak jsem s mečem suveréně zvládal všechny souboje.

A také jsem v turnaji v Ratajích vyhrál brnění pánů z Lípy.

Ohromná pecka je DLC Woman's Lot. Přidává do hry famózní dějovou linku Terezy kolem dobytí Skalice. Hrát v drsném středověku za děvče z mlýna, bez brnění a bez koně, aby to dávalo smysl a bylo to zábavné - klobouk dolů, bylo to mnohem lepší, než jsem čekal.



Dějová linka Johanky v Sázavě, které se zjevuje Panna Maria, je naprostý příběhový a herní skvost. Hrozně jsem si to užil, včetně kajícné poutě přes celou mapu do Úžic. 



 

 A fascinovalo mě, jak dobře byla pojatá role inkvizitora a jak skvěle byl napsaný inkviziční tribunál. Klobouk dolů.

  

Quest s Johankou jsem musel opakovat znovu, nemohl jsem dopustit, aby byla odsouzena inkvizicí zbičována na pranýři. A když se znovu setkala s Matyášem, měl jsem z toho velkou radost.




Bavilo mě znovu vystavit Přibyslavice. Hra to zvládá fantasticky, bylo vážně moc fajn sledovat, jak se ruiny postupně mění v kvetoucí vesnici. Měl jsem radost, když jsem do vesnice mohl pozvat postavy, se kterými jsem se setkával během hry.

  

 

 

Na zdech obnoveného kostela v Přibyslavicích jsou ikony s vyobrazením Henryho a sira Diviše z Talmberka. To je prostě geniální.








DLC Band of Bastards mě popravdě trošičku zklamalo. Ne že by to nebyla zábava - právě naopak. Několik bitev v bandě žoldnéřů jsem si docela užil. Spíš to bylo moc krátké. A byla to jediná část hry, která se mi lehce bugla - běhal jsem po lese jako trubka a hledal Jakeyho přivázaného u stromu, který byl ale neviditelný. Nic dramatického, ale šest let po vydání už bych čekal, že tyhle bugy budou vychytané.

 

 

 

  

 


Celou hru od začátku do konce jsem si užil. Celkem nedávno jsem hrál Ghost of Tsushima, což je taky fajn a vymazlená hra. Co se ale imerze týče, s Kingdom Come prohrává Tsushima o parník. Tím, že postavy v Kingdom Come reálně žijí, chodí do hospody a večer do postele, tím, že každou z nich můžu zabít nebo okrást, tím, že se svět chová logicky - tím vším mě to strašlivě bavilo. 


A ještě jedna věc: za celou hru jsem použil fast travel snad jednou. Protože jízda na koni mě prostě bavila. Ghost of Tsushima má taky koně a pěknou krajinu, ale fast travel jsem používal často a nepříšlo mi to nepatřičné. Tady mě bavilo jezdi po krajině a občas potkat bandity nebo Kumány.


Znovu jsem to hrál v angličtině. Jsem zvyklý na hlasy Henryho a Hanuše Ptáčka - Hanse Capona. Henry je pro mě Henry a ne Jindra. Docela mě láká v druhém dílu zkusit český dabing, pokud bude profesionálně udělaný od Warhorse. Uvidíme.

Žádné komentáře: