neděle 19. května 2024

Manor Lords: Zenový středověký village builder

 Polský středověký Village Builder se dosta do předběžného přístupu a je to pecka. Už když jsem před lety viděl první video, zaujalo mě famózně animované stavění středověké vesnice s možností zazoomovat na úroveň postaviček. Čekal jsem, že Early Access bude mít osekanou funkcionalitu - ale ono to už teď funguje jako hra. 

Na Steamu si hru od vydání koupily dva miliony lidí. A není divu, je fakt povedená. 

Má hrozně dobře vybalancované tempo. Na nejnižší rychlost se to hraje v klidu a člověk má dost času kochat se středověkým pinožením panáků. 

Překvapilo mě, že ve hře už teď slušně fungují boje. Ozbrojence si člověk najímá jako žoldnéře anebo staví z vlastních vesničanů. Ti odhodí vidle, vezmou si zbraně a jdou bojovat. Když se vrátí z války, pokud přežijí, vrátí se k rodinám a začnou se věnovat svým políčkům nebo řemeslům.

 


Jednou za asi tak dva roky se objeví nájezdníci. Hloupé je, že člověk dopředu neví, kde se zrovna spawnou. Takže i když má armádu po ruce, můžou mu nájezdníci vypálit pár budov, než k nim vojsko dojde. Je fajn, že se nájezdníci nabaží a z vesnice odtáhnou. Těším se, až ve hře budou opravdu pořádně fungovat hradby a nějaké to obléhání.

 

Parádně funguje škálování. S druhou úrovni budov se jednak zvednou potřeby obyvatel, ale také se otevře možnost v domě provozovat dílnu. Takže třeba kovář nebo výrobce štítů má dílnu na dvoře.

Pěkně funguje i zabírání nových regionů. K tomu slouží Renown - sláva, která se na začátku buduje čištěním táborů banditů a později pomocí desátků církvi. Je to fajn.


Do budoucna má hra umět i hrady. Teď jsou ve hře jen dřevěné palisády a brány, do budoucna se počítá s pořádnými kamennými hradbami. 

Vyloženě mě těší práce s dobytkem - voli, mezci i ovce se nakupují pěkně po jednom. Obchodník pak dobytek přižene pěkně po cestě. A vidět ovce poskakovat na pastvině je prostě paráda.

Bohužel ne úplně dobře v Early Access verzi fungují pole. Na Steamu už je k mání betaverze, která je vylepšuje - a k tomu spoustu dalších věcí. 


 Už teď se to dá hodně slušně hrát. Ale nejspíš si vážně počkám, až to autor dodělá. 

Jo, to jsem zapomněl - je to hra jednoho tvůrce. Samozřejmě, teď už má asi tým, ale je to hra v pravém slova smyslu autorská, kde autor Greg Styczeń řeší celý koncept a taky je hlavní developer. Za tohle velký palec nahoru.

Žádné komentáře: