neděle 20. listopadu 2022

Uncharted 4: A Thief's End - Parťáci a mechaniky

Hra parádně přechází mezi cutscénami a gameplayem. Místy jsem se přistihl, že se snažím Nathana postrkovat i během cutscén - tak je to přirozené. 


Unikátnost Uncharted je v práci s parťáky. Jsou samostatní, inteligentní a následují Nathana na všech těch římsách a krkolomných stěnách. Přitom po celou dobu hry glosují, povídají si s Nathanem o ději, popichují se nebo domlouvají další postup.

Některé herní momenty vyloženě akcentují spolupráci - Nathan pomůže Samovi na vysokou zeď a ten ho pak vytáhne za ruku nahoru, shodí mu žebřík anebo bednu, po které vyšplhá za ním. těžké dveře musí par´táci vyrazit spolu. Žádná jiná hra to takhle dobře neumí.

Sam umí totéž, co Nathan. Kudy projde Nathan, tudy vyšplhá Sam. Dokonce se oba umí na strmé stěně prohodit - Nathan přeleze Samovi po zádech. Elena a Sully jsou trochu míň šikovní, ale nevadí to - Nathan musí v některých pasážích vymyslet, jak jim pomoci.

Uncharted parádně pracuje s mechanikami. Hlavní těžiště je ve šplhání a lezecích puzzlech. S využitím lana s kotvou, se kterou Nathan maká líp než Assassin. Provádí na něm neuvěřitelné věci, dokáže se zkoupnout z jednoho lanového úchytu, vymrštit se do vzduchu a zachytit lano za nový úchyt. Je to krkolomné, nerealistické - a přitom to nevypadá blbě, ale skvěle. Na laně umí i střílet jednou rukou - což jsem nevyužíval, byl jsem rád, že jsem rád.

Stealth funguje, ale většinou bojových pasáží jsem se prostřílel. Gunplay je spíš otravný. Možná je to tím, že jsem měl vypnutý auto lock - takhle to byl místy trochu opruz a v tužších přestřelkách jsem pravidelně chcípal. Ostaní herní mechaniky mě dost bavily, bezhlavé přestřelky s lavinami nepřítel hlavně ke konci hry mě trochu štvaly. Je pravda, že jsem to hrál na Moderate - třetí nejtěžší obtížnost ze čtyř.

Puzzles není ve hře zas tak moc, ale jsou prostě skvělé. Unikátní, promakané, nepříliš těžké . když pochopíte, co se po vás chce - jako třeba puzzle s nastavováním strojku podle jmen pirátů na obrazech. kolem.
Obrovský hodinový stroj uprostřed věže je unikátní prostorové puzzle, které mě hodně pobavilo.

Žádné komentáře: