pondělí 12. června 2017

Mass Effect Andromeda: Dohráno, 8 z 10

No a to bylo všechno. Pak už byla jen závěrečná animace. Všechny rasy se sešly na Meridianu a slavily. Potěšila mě sladká pusa od Cory.
Protože je Mass Effect open-world hra, dá se pokračovat v hraní a side questech i po dokončení hlavní linie.
Já jsem měl všechno podstatné už hotové. Potěšilo mě, když mi Drackova vnučka Kesh ukázala zdravou snůšku svých vajec. Zřejmě se krogani konečně zbavili prokletí genofágu.
Moje mezihvězdná mapa ukazuje 96% splnění. Všechny planety mám namaxované na 100% viability. Za což jsem dostal jako odměnu jen poměrně trapný dialog. Jo a taky po mě pojmenovali planetu.
Kdybych to měl shrnout, tak se mi Mass Effect docela líbil. Nejsem zklamaný z konce jako u trojky. Když nic, je to alespoň úlevný happyend. Pravda ale je, že trošku víc zásadních voleb by hře slušelo.
Když se ohlédnu za těmi dvěma měsíci, které jsem strávil s Andromedou, tak jsem se bavil. Nevadilo mi létání po vesmíru, animacemi planet jsem většinou relaxoval. Bojový systém s jetpackem a planetární vozítko byly jedinečné a skvělé. Crafting byl trochu nadbytečný a věyšinou jsem ho ignoroval. Jel jsem si jen jednu sadu brnění a dvě zbraně. Většinu předmětů jsem nepotřeboval a kredity vůbec. Multiplayer jsem ani nezkusil.
Loyalty mise byly skvěle udělané. Jednotlivé planety povedené a osobité. Rozbité animace jsem neviděl, prý už jsu stejně opravené.
Údajně je ve hře transsexuální postava, která lidi pohoršuje. Na tu jsem vůbec nenarazil. V dialozích párkrát zabolel debilní americký hrdinský patos a několik úlitbiček levicové politické korektnosti.  Ale celkově to nebylo nic, co by se nedalo překousnout.
Ryder měl kupodivu docela slušné možnosti větvení dialogu. Leckdy docela zábavně hlásil. A ostatní postavy jakbysmet.
Chybělo tomu trošku dramatické šťávy. Určitě si umím představit lepší práci s vedlejšími postavami. Tady se promarnil dramatický potenciál postav mimo posádku Tempestu, jako je Moshae, Evfra nebo direktor Adisson. Toho bych s chutí svrhl.
Side questy byly většinou tupě repetitivní. Hodně aktivit jsem nedodělal, nebyl důvod. Nechci lovit achievementy.
Hra celkově bídně pracuje s emocemi. Většina vedlejších postav a dialogů je odříkaná bez šťávy. Hlavní postavy jsou fajn a některé z nich vyloženě dobré - Drack, Peebe, někdy Jaal. Costa mě štval jako postava, ale napsaný a zahraný byl slušně. A věčná škoda, že pilotka Suvi je lesbička. Má jednoznačně nejvíc sexy hlas v celé hře.
Sečteno a podtrženo, užil jsem si to a bylo to fajn. Mohlo to být lepší, ale rozhodně si nemyslím, že je tak veliký rozdíl mezi Andromedou a třeba trojkou.
Za mě 8 z 10.

Žádné komentáře: